Begunci

Madžarsko bi izključil iz EU

lt/sta
14. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Luksemburški zunanji minister ni zadovoljen z vse večjo avtoritarnostjo madžarskega predsednika Viktorja Orbana, ki državo zapira za ograjo in zatira svobodo medijev.

Reuters
Madžarska v vse večjem sporu z osrčjem EU.

Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU, je v pogovoru za nemški časnik Die Welt dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. S tem je nekaj tednov pred spornim referendumom na Madžarskem glede kvot za begunce izpostavil problematiko tamkajšnje migracijske politike. A Asselborna po besedah njegovega madžarskega kolega ne gre jemati resno.

Na Madžarskem bo 2. oktobra potekal referendum, na katerem bodo volivci odločali, ali se strinjajo z odločitvijo EU o prerazporejanju beguncev. 

»Tisti, ki – tako kot Madžarska – gradijo ograje proti beguncem, ki bežijo pred vojno, ali tisti, ki kršijo svobodo tiska in neodvisnost sodstva, naj bodo začasno ali – po potrebi – trajno izključeni iz EU,« je dejal Asselborn. To je po njegovem mnenju edina možnost za ohranitev kohezije in vrednot v Uniji. »Ograja, ki jo gradi Madžarska za odvračanje beguncev, postaja vse daljša, višja in nevarnejša. Madžarska ni daleč od ukaza o streljanju na begunce,« je dodal.

V odzivu na Asselbornove besede je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto danes svojega luksemburškega kolega označil za »neresno osebo«. »On se je že davno sam izločil iz vrste politikov, ki jih je mogoče resno jemati,« je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI menil Szijjarto. Kot je videti, Asselborn ne živi daleč od Bruslja, zato je »pokroviteljski, aroganten in frustriran«, je še pripomnil.

Na Madžarskem bodo imeli 2. oktobra referendum, na katerem se bodo prebivalci opredelili, ali se strinjajo z odločitvijo EU, da je treba iskalce azila razporediti znotraj Unije. Orban je sicer odkrito sovražen do migrantov. Orban in njegovi kolegi iz EU se bodo v petek sestali na vrhu v Bratislavi, kjer bodo razpravljali o posledicah brexita.