Migrantska kriza

Orban: migracije niso zdravilo, ampak strup

G.G./STA
26. 7. 2016, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom dejal, da je prihod prosilcev za azil v Evropo "strup" za staro celino in dodal, da Madžarska ne želi in ne potrebuje niti enega samega migranta.

Profimedia
Orban je avstrijskemu kolegu Kernu obljubil, da je Budimpešta pripravljena sprejeti od Avstrije tiste prosilce za azil, ki so v EU vstopili na Madžarskem.

"Madžarske ne potrebuje niti enega samega migranta, da bi njeno gospodarstvo delovalo ali da bi ohranila svoje prebivalstvo ali da bi država imela prihodnost," je dejal predsednik madžarske vlade Viktor Orban in dodal, da ni potrebe po skupni evropski migracijski politiki: "Kdor si želi migrante, jih lahko sprejme, a ne vsiljujte jih nam. Mi jih ne potrebujemo. Za nas migracije niso rešitev, pač pa težava ... niso zdravilo, ampak strup, ki ga ne potrebujemo in ga ne bomo pogoltnili."

Avstrijski kancler Kern, ki je na svojem prvem obisku na Madžarskem, odkar je prevzel položaj, je dejal, da se je val migrantov v Avstrijo in Nemčijo zmanjšal zahvaljujoč strogim madžarskim ukrepom. Dodal je, da bi pa morali nevladnim humanitarnim organizacijam dovoliti, da bi pomagale ljudem, ki so obtičali na srbski strani meje z Madžarsko.

Kern in Orban sta se tudi pogovarjala o vrnitvi migrantov iz Avstrije na Madžarsko, temi, ki je nedavno zaostrila odnose med obema državama. Po srečanju je madžarski premier dejal, da je Budimpešta pripravljena sprejeti od Avstrije tiste prosilce za azil, ki so v EU vstopili na Madžarskem. To bi veljalo predvsem za migrante z balkanske begunske poti, kar pa je le majhen delež tistih, ki jih želi vrniti Avstrija.

Oba predsednika vlad sta se tudi odzvala na današnji napad v cerkvi na severu Francije. Kot je dejal avstrijski kancler, gre za zverinsko dejanje, ki ga je pretreslo. Hkrati je posredno kritiziral ocene, da je trenutni terorizem v Evropi povezan z begunsko krizo.

Orban je bil drugačnega mnenja in ne da bi dobesedno omenil današnji napad v Franciji dejal, da obstaja povezava med migracijo in terorizmom. "Vsak posamezen migrant za nas predstavlja varnostno in teroristično tveganje," je dejal. Glede današnjega napada v Franciji pa, da gre za "novo kvaliteto terorističnih napadov na krščansko Evropo".