Vdor

Hekerji razkrili podatke Svetovne protidopinške agencije

M.K./STA
14. 9. 2016, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruska skupina hekerjev z imenom Fancy Bears je v torek vdrla v podatkovno bazo Svetovne protidopinške agencije (Wada) in odkrila, da je ta ameriškima teniškima igralkama Sereni in Venus Williams, olimpijski prvakinji v gimnastiki Simone Biles ter košarkarici Eleni Delle Donne dovolila uporabljati zdravila, ki vsebujejo prepovedana sredstva.

Arhiv Svet24
Ruska vlada je zanikala vpletenost v hekerski vdor in razkritje podatkov.

Wada, ki še naprej trdi, da so športnice zdravila prijavile in niso storile ničesar, ki bi bilo v nasprotju s pravili, je za vdor obtožila rusko vlado. Ta naj bi se s tem maščevala, ker so nekaterim ruskim športnikom prepovedali nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"To kategorično zanikamo. Kako lahko nekdo sploh dokaže, da so bili hekerji iz Rusije. Očitno je res za vse kriva Rusija," se je na obtožbe odzval ruski minister za šport Valerij Mutko, ki je zaskrbljen tudi zaradi dejstev, da so hekerji prišli tudi do podatkov o ruskih športnikih, tako da lahko tudi oni postanejo njihova žrtev. "Fancy Bears" napovedujejo, da bodo izdali tudi nepravilnosti v zvezi z drugimi športniki, trdijo, da so bile objave o nepravilnosti Američank le začetek razkritij.

Na obtožbe, da sta si pomagali z dopingom, sta se odzvali tudi Simone Biles in Venus Williams. "Tablete zaradi hiperaktivnosti jemljem od otroštva. Verjamem v čist šport, pravil sem se vedno držala in se jih vedno tudi bom. To je zame zelo pomembno," je prek spleta sporočila štirikratna olimpijska prvakinja Bilesova, podobna je bila izjava Williamsove: "Sem ena največjih podpornikov poštenega športa."