Vajeništvo

SDS s predlogom za zmanjševanje brezposelnosti mladih

J.P./STA
14. 9. 2016, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanec SDS Tomaž Lisec je danes predstavil novelo zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek. Predlagani dualni sistem oziroma vajeništvo v noveli zakona omogoča zmanjševanje brezposelnosti mladih in zmanjšuje beg mladih v tujino, so v sporočilu za javnost zapisali v SDS.

STA
Poslanec SDS Tomaž Lisec

Zakon so po poslančevih besedah vložili, ker želijo povezati vzgojno-izobraževalni sistem s potrebami slovenskega gospodarstva in obrtništva. Glede na zadnjo vloženo različico junija lani tokrat spreminjajo manjši del besedila, od prvega predloga pa že blizu polovice, kar po njegovih besedah pomeni, da poslušajo želje in potrebe obrtnikov, gospodarstvenikov, šol in sindikatov ter upoštevajo tudi pripombe pristojnega ministrstva.

Poslanec največje opozicijske stranke je še pojasnil, da zakon vlagajo zdaj, ker se začenja novo šolsko leto in ker že dve leti poslušajo predstavnike aktualne vlade o urejanju tega segmenta, vendar pa vlada doslej ni naredila še nič.

Po njegovih besedah bo zakon šel na roke obrtnikom, ki po koncu šolanja ne bodo dobili kadrov brez praktičnega znanja.

"Poslušamo samo obljube, da bodo naredili. Ker pa je za izvedbo potreben čas, da se stvari uredijo na sistemski ravni in v praktičnem smislu, smo zakon vložili dovolj zgodaj, da bi v naslednjih enajstih mesecih lahko uredili vse za dobro izvedbo zakona," je dejal Lisec.

Zakon v zadnjem trenutku

Ob tem je izpostavil bojazen, da bo vlada v zadnjem trenutku pripravila zakon, ki bo slab, pri tem pa ga bo prodajala za sistemskega. V SDS predlagajo, da bi zakon v veljavo stopil 1. septembra naslednje leto, pri tem pa zatrjujejo, da je njihov predlog sistemski, saj niso predlagali novega zakona o vajeništvu, pač pa spremembo sistemskega zakona.

Lisec se je dotaknil tudi besed premierja Mira Cerarja ob torkovem odprtju mednarodnega obrtnega sejma v Celju o tem, da država skuša spodbujati obrtnike, da bi čim več zaposlovali. "Tu je naš konstruktiven predlog, kako vsaj naslednje leto začeti resnično pomagati tako obrtnikom kot tudi šolam, da dobimo evropsko primerljiv in sodoben zakon na tem področju," je dejal poslanec SDS.

Po njegovih besedah bo zakon šel na roke obrtnikom, ki po koncu šolanja ne bodo dobili kadrov brez praktičnega znanja. "Če želimo imeti dobre mojstre, moramo imeti dobre vajence. In obratno. Toda mojstrov je čedalje manj tudi zaradi neposluha države, da se mojstra ustrezno nagradi. V našem predlogu zakona nagrajujemo tako mojstre kot tudi vajence," je povedal Lisec.

Kot je še dodal, ne gre za zakon, ki bi bil sprejet čez noč, temveč bi sistem tovrstnega poklicnega in strokovnega izobraževanja uvajali postopoma, v celoti pa bi zaživel do leta 2020.