Dve leto pogojno

Nekdanja kriminalistika obsojena

M.K./STA
14. 9. 2016, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekdanjo kriminalistko Majo Tanasić so danes na ljubljanskem okrožnem sodišču obsodili na pogojno kazen dveh let, ker je neupravičeno pregledovala osebne podatke 30 policistov in svojega tedanjega partnerja.

arhiv Svet24
Z izrečeno višino kazni Tanasićevi je sodišče skoraj v celoti sledilo predlogu tožilstva.

Tanasićevi ne bo treba v zapor, če v roku treh let ne bo storila novega kaznivega dejanja.

Tanasićeva, ki ji je grozilo do pet let zapora, je po ugotovitvah sodišča od novembra 2010 do junija 2011 več stokrat neupravičeno vstopila v evidence policije in pregledala osebne podatke 30 policistov z različnih policijskih postaj.

Večkrat je pregledovala tudi cestnoprometne kršitve in kršitve javnega reda in miru svojega tedanjega partnerja ter identifikacijske zapiske, ki so jih o njem pripravili policisti. Za enega od teh policistov je nato tudi pregledala osebne podatke.

Po oceni sodišča dvomov o tem, da je Tanasićeva dostopala do evidenc, ni, saj to izhaja iz podatkov o vpogledih, kjer je natanko navedeno, v katere podatke je vpogledovala, kdaj in kolikokrat.

Danes obsojena je sicer kot kriminalistka imela geslo za dostop do evidenc policije, vendar je pooblastilo za vpoglede zakonsko omejeno. Tanasićeva je v svojem zagovoru sicer trdila, da je podatke obdelovala v skladu s pooblastili in zakonom in je s tem preverjala operativne informacije. A za sodišče je to pojasnilo nelogično in neživljenjsko, dokazi pa da so to izpodbili.

Vpogledi tudi niso bili povezani z njenim delom oziroma zadevami, ki jih je imela v obravnavi, zato obtožena ni imela nobenega razloga za vpogled, se je sodišče strinjalo s pričanjem takratnega nadrejenega Tanasićeve.
Pogojno kazen ji je izreklo, ker Tanasićeva kaznivega dejanja ne more ponoviti, saj na policiji ne dela več. Z izrečeno višino kazni pa je sodišče skoraj v celoti sledilo predlogu tožilstva.

V javnosti znana po ropu pošte v Kresnicah

Ime Tanasićeve se je v javnosti pojavilo po ropu pošte v Kresnicah junija 2011, v katerem je Blaž Ereiz ubil poštno uslužbenko. Po tragediji se je v medijih razširila informacija, da je Ljubljančanka pomagala pri skrivanju Ereiza. Tanasićeva ni skrivala, da je Ereiza poznala, a, kot je dejala, le prek svojega nekdanjega partnerja.

Če Tanasićeva oziroma njen zagovornik v osmih dneh ne bosta napovedala pritožbe, bo sodba postala pravnomočna. Nekaj policistov, ki jim je Tanasićeva pregledovala podatke, je vložilo premoženjskopravne zahtevke, vendar jih je kazenska sodnica Špela Koleta, ki je danes obsodila Tanasićevo, napotila na pravdo.