Javni očitki

Cerar sprejel odstop generalnega sekretarja vlade, ki "ne pozna osnov civilnega prava"

G.G./STA
14. 9. 2016, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Premier Miro Cerar je pojasnil, da je odstop Darka Krašovca sprejel zato, da po javnih očitkih Krašovcu razbremeni delo generalnega sekretariata in vlade. Sicer pa Cerar ocenjuje, da je Krašovec svoje delo opravljal dobro, profesionalno in vestno.

STA
Darko Krašovec je iz svojega primera hotel izločite "vse sodnikov pri vseh sodiščih v Republiki Sloveniji".

Cerar je pojasnil, da mu je Krašovec ponudil odstop zaradi različnih javnih očitkov in mnenj, ki so se pojavljali v medijih, in so obremenili delovanje generalnega sekretariata, njegovo delo in delo vlade. Krašovcu je Cerar zaželel vse dobro na njegovi nadaljnji poklicni poti.

Po premierjevih besedah je nekaj možnih kandidatov za novega generalnega sekretarja vlade, ki ga bo predlagal prihodnji teden na seji vlade. Omenjali naj bi poslanko SMC Lilijano Kozlovič.

In kakšni so očitki Krašovcu? V postopku ugotavljanja lastništva kmetijskih zemljišč je Krašovec kot pooblaščenec podjetja A Pohištvo, ki je v sporu z državo, pred nekaj meseci zahteval izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, češ da niso nepristranska in neodvisna. Vrhovni sodniki so njegov predlog zavrnili. Kot so takrat ugotavljali, je trditev o tem, da zaradi povezav z državo nobeno slovensko sodišče ne bi smelo odločati o zadevi, "absurdna in v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja vloge sodnika in sodišča ter osnov civilnega (procesnega) prava", predlog za izločitev "vseh sodnikov pri vseh sodiščih v Republiki Sloveniji in vseh sodišč, ki jih je ustanovila Republika Slovenije", pa je po mnenju vrhovnega sodišča "popolnoma zagrešen".