Podnebni sporazum

Kaotičen sprejem ameriškega predsednika: Prepiri in kričanje

R. T.
4. 9. 2016, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški mediji so se razpisali o neprijaznem sprejemu, ki ga je Obama v soboto doživel ob pristanku na kitajskem letališču Hangzhou.

V kitajskem mestu Hangzhou sta ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Xi Jinping v soboto generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu izročila dokumente o pristopu k podnebnemu sporazumu. Ameriški mediji pa so se ob tem razpisali o neprijaznem sprejemu, ki ga je Obama doživel ob pristanku letala na kitajskem letališču.

Osebje Bele hiše se je namreč sprlo s kitajsko varnostno službo zaradi ameriških novinarjev, ki so želeli od blizu fototografirati Obamo, ki je izstopil iz letala.

Medtem ko je osebje Bele hiše poskušalo rešiti težave z letalskimi stopnicami – ob pristanku letala z ameriškim predsednikom jih namreč na letališču ni bilo – se je kitajski uslužbenec sprl s fotografi, ki niso upoštevali varnostnega traku. "To je naša država, to je naše letališče," je kričal nanje, kasneje pa se je sprl tudi  z ameriško svetovalko za nacionalno varnost Susan Rice, ki se je želela približati predsedniku in zato dvignila trak. Ko ji je nato kitajska varnostna služba želela preprečiti tudi vstop v avtomobil, so posredovali Obamovi varnostniki.

Obama zapletu ni posvečal pretirane pozornosti, dejal je le, da se ni prvič zgodilo kaj takšnega.