Potres v Italiji

Zgroženi nad karikaturami: "Mi smo jokali, oni pa se norčujejo"

D. B./STA
4. 9. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Italijanski minister za notranje zadeve Angelino Alfano se je v soboto ogorčeno odzval na karikature francoskega satiričnega časnika Charlie Hebdo.

Žrtve rušilnega potresa, ki je konec avgusta v Italiji zahteval 294 življenj, so namreč narisali med plastmi lazanje. Karikature so v Italiji tudi sicer vzbudile zgražanje.

"Če bi uporabil njihovo satiro, bi jim svetoval, kam naj si vtaknejo svinčnike," je bil ob robu gospodarskega foruma Ambrosetti v italijanskem kraju Cernobbio nediplomatski Alfano.

"Mi smo jokali za njihovimi žrtvami, oni pa se norčujejo iz naših," je še dejal in spomnil na teroristični napad na Charlie Hebdo januarja 2015. Tedaj je življenje izgubilo 12 ljudi.

Karikature je za ogabne označil tudi Sergio Pirozzi, župan mesta Amatrice, ki ga je potres najhuje prizadel. Po mnenju italijanskega pravosodnega ministra pa so karikature odvratne.

Zaradi zgražanja na družbenih omrežjih je francosko veleposlaništvo v Rimu podalo izjavo, da francoska vlada ne deli mnenja časnika in da ne more prevzeti odgovornosti.