Vzpon legendarne Alpine

Žirovskim čevljarjem gre na bolje

E.R.
4. 9. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Alpina po težavnem obdobju razvija nove produkte in išče dodatne tržne priložnosti.

STA
Alpina je v preteklosti doživljala hude čase

Po hudih nesoglasjih med delavci in nekdanjim vodstvom Alpine, novi direktor program prestrukturiranja vodi v dialogu z zaposlenimi. Kot poudarja, morajo priti do večje učinkovitosti, dodane vrednosti in novih trgov. Usmerjajo se tudi v razvoj novih produktov, da športni program ne bi bil več toliko odvisen od zime.

Boljši odnosi z delavci, ki jih bodo kljub temu odpuščali

Bojan Gantar
, ki je vodenje Alpine prevzel aprila, je v družbi ponovno vzpostavil dialog, ki je bil porušen v času bivše direktorice Barbare Vtič Vraničar.

Do konca leta bodo število zaposlenih v Žireh zmanjšali za okoli 45, v naslednjem letu pa še za 15.

 "Vse, kar bomo naredili, bomo v dogovoru s socialnimi partnerji v podjetju. Trudili se bomo, da bo čim večji del zmanjšanja šel po tako imenovanih mehkih metodah," je dejal Gantar, ki je prepričan, da do takšnega konflikta z delavci in lokalno skupnostjo, kot smo mu bili priča spomladi, ne bo več prišlo, saj je pristop povsem drugačen.

Trenutno je v matičnem podjetju v Žireh zaposlenih okoli 350 ljudi, njihovo število pa bodo zmanjševali praktično na vseh oddelkih. Kot pravi Gantar, so namreč primorani vse oddelke narediti bolj učinkovite. To velja tudi za področje razvoja, v katerem je nakopičeno ogromno znanja in ki po zagotovilih Gantarja vsekakor ostaja ena ključnih funkcij v podjetju.

Na nekaterih področjih medtem v podjetju manjka kompetenc, na primer na področju prodaje, in tam bodo celo dodatno zaposlovali. Prihodki od prodaje so bili v prvi polovici leta namreč nižji od enakega obdobja lani in od letošnjega plana. Tržnih priložnosti pa je veliko, je prepričan Gantar.

"Letos je tako, da maloprodajna mreža skupaj z mrežo v republikah bivše Jugoslavije presega plan. Tudi na področju modne obutve dosegamo oziroma celo presegamo plan, zaradi preteklih slabih zim pa imamo težave na programu športa, izvzemši trekking, katerega prodaja nam raste," je pojasnil.

Nove priložnosti

Alpina je na področju športa močna v Skandinaviji in delno v Severni Ameriki, dodatne priložnosti so v Rusiji in zahodni Evropi. Ob olimpijskih igrah na Kitajskem leta 2022 pa se pogovarjajo tudi o vstopu na kitajski trg, kjer se bodo ob zimskih olimpijskih igrah razvijali tudi alpsko smučanje in tek na smučeh.

"To je samo en od primerov, kje vidimo dodatne tržne priložnosti," je dejal Gantar. A ob tem Alpina še vedno ostaja odvisna od zime. Zato intenzivno razmišljajo, kaj bi na športnem programu poleg trekinga še razvili. O podrobnostih Gantar še ni mogel govoriti, možnosti pa so predvsem v različnih tržnih nišah. Ob tem je ključna osredotočenost na izdelke z višjo dodano vrednostjo.

Načrt prestrukturiranja iz prisilne poravnave - obveznosti iz katere bodo po Gantarjevih zagotovilih poplačane skladno z načrtom - v prihodnjih dveh letih predvideva tudi dva milijona evrov investicij, predvsem v produkte in tehnologije.

Odhod iz Romunije, ostajajo v Bosni in na Kitajskem

V celotni skupini Alpina je zaposlenih okoli 1400 ljudi, a v obratih v tujini število zaposlenih precej prilagajajo glede na sezono. Zaprli so tovarno v Romuniji, ostajajo pa obrati na Kitajskem in v Bosni in Hercegovini. Obstoječi plan prestrukturiranja nadaljnjih zapiranj lokacij ne predvideva, tudi zasedenost proizvodnih zmogljivosti je takšna, da tega ne omogoča.

"Temeljito smo pregledali naše proizvodne lokacije in postavili parametre doseganja učinkovitosti. Na osnovi rezultatov bomo videli, kje bomo krepili posamezne kompetence," je dejal Gantar in izpostavil, da se bodo povsod usmerili v dvig učinkovitosti in produktivnosti ter dodatno izboljšanje kakovosti.