Lobiranje

FBI nad nekdanjega šefa Trumpove kampanje

S.R./STA
22. 8. 2016, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na dan so prišli dokumenti, ki potrjujejo plačila od Janukovičeve stranke regij v Ukrajini. Manafort je z delom denarja najel dve lobistični firmi v Washingtonu, da zastopata interese v Belgiji ustanovljene neprofitne organizacije Evropski center za sodobno Ukrajino.

Reuters
Trump si ni mogel privoščiti novih obtožb, da je povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ameriški mediji poročajo, da je zvezna policija FBI v zadnjih tednih razširila preiskavo režima nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča na sedaj že nekdanjega šefa kampanje republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Paul Manafort naj bi za lobiranje v Washingtonu dobil 12,7 milijona dolarjev.

Preiskava ugotavlja, ali je bila ta organizacija v bistvu le zaslon za Janukovičevo vlado. Podjetji Mercury Group in Podesta Group, ki jo vodi Tony Podesta, sicer brat šefa kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton Johna Podeste, sta najeli pravnike in sprožili notranji preiskavi.

Reuters
Lobirali so proti obsodbam Janukovičevega režima.

Če je bil belgijski center resnično le zaslon za Janukovičeve interese, potem bi bilo to po zakonu potrebno prijaviti ameriški vladi, kar se ni zgodilo. Obe ameriški podjetji sta v kongresu lobirali proti obsodbam Janukovičevega režima. 

Preiskava FBI se je začela že pred dvema letoma, kmalu po tistem ko je Janukovič pobegnil v Rusijo. Manaforta pa se ni dotaknila do nedavnega, pri čemer naj bi mu jo zagodel njegov predhodnik na položaju šefa Trumpove kampanje Corey Lewandowski, ki sedaj komentira za CNN. Trump je Lewandowskega aprila zamenjal z Manafortom, pred dnevi pa je Manafortu na vrh kampanje dodal Kellyanne Conway in Steva Bannona, pri čemer sta glavno besedo dobila slednja.

Manafort sicer zasebno trdi, da ni bil pripravljen sprejemati ukazov od obeh novincev in se je odločil za odstop, vendar pa poročila o preiskavi FBI namigujejo na drug razlog. Trump si ni mogel privoščiti novih obtožb, da je povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, potem ko je izgubil podporo zaradi pohval na Putinov račun in poziva ruskim hekerjem, naj vdrejo v elektronsko pošto Clintonove.

Preiskava FBI se je začela potem, ko je leta 2012 nova ukrajinska vlada Petra Porošenka zaprosila za pomoč pri iskanju več milijonov dolarjev, ki so poniknili v času Janukovičeve vlade.