Paul Manafort

Trump ostal brez vodje volilnega štaba

J.P./STA
19. 8. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Eden od vodij kampanje predsedniškega kandidata ameriških republikancev Donalda Trumpa Paul Manafort je danes ponudil odstop s položaja in Trump ga je nemudoma sprejel. Predvsem zaradi tega, ker so začele prihajati na dan podrobnosti o Manafortovem neprijavljenem lobističnem delu za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Reuters
V četrtek je po letu dni kampanje prvič v življenju dejal, da obžaluje nekatere izjave, ki so pri določenih ljudeh povzročile bolečino.

Manafort je leta 1996 vodil predsedniško kampanjo republikanca Boba Dola, ki je takrat izgubil proti Billu Clintonu. Slednjemu je do zmage najbolj pomagal strateg Dick Morris, danes največji kritik Clintona in njegove soproge, sedanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki je leta 2014 napovedoval gladko zmago Mitta Romneyja proti Baracku Obami, sedaj pa napoveduje podobno za Trumpa.

Z njim od aprila

Trump je danes sporočil, da je sprejel Manafortov odstop in poudaril, da mu je zelo hvaležen, da je kampanjo pripeljal tja, kjer je danes. V svoj štab ga je sicer pripeljal aprila, ko je ugotovil, da potrebuje nekoga, ki se spozna na predsedniške kampanje.

Manafort je nadomestil Coreyja Lewandowskega, ki je Trumpu dovolil, da je tak, kakršen je, strankarsko vodstvo pa je menilo, da s tem Clintonove 8. novembra ne bo premagal. Lewandowski je znan tudi po tem, da je pred odstopom surovo postopal z novinarko spletnega medija Breibart News.

Medij je novinarko pustil na cedilu in Trump je pred dnevi na čelo svoje kampanje postavil šefa Breitbart News Stephena Bannona, ki je dobil naziv glavni izvršni direktor kampanje. Obenem je za šefico kampanje postavil Kellyanne Conway, vendar pa je Manaforta in njegovega namestnika Ricka Gatesa pustil na položaju šefa in namestnika.

Na vrhu kampanje so se tako nekaj dni gnetle kar štiri osebe, sedaj pa sta Manafort in Gates, ki sta v ZDA za dober denar družno lobirala za nekdanjega proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, ki ga je leta 2014 odnesla prozahodna revolucija, odstopila.

Manafort in Gates sta ameriškim medijem prodajala oziroma skušala prodati zgodbe o dobrem Janukoviču in zlobni politični rivalki Juliji Timošenko, ki jo je Janukovič pahnil v zapor, kjer je gladovno stavkala, zahod na čelu z ZDA pa je zahteval njeno izpustitev.

Niti eden od njiju ameriški vladi ni prijavil, da dela kot agent tuje vlade, kar je po zakonu obvezno. S tem se doslej ni nihče ukvarjal, podobno kot ne z namišljeno univerzitetno diplomo Trumpove soproge Melanie Trump, vendar pa predsedniška tekma v ZDA tradicionalno usmeri velik žaromet ne le na kandidata, ampak tudi na ljudi okrog njega.

Pri tem je seveda nerodno, da je Trump doslej večkrat hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina, pozival ruske hekerje, naj vlomijo v elektronsko pošto Clintonove ter si privoščil izjavo, da Rusija ni prevzela polotoka Krim.

Obžaluje nekatere izjave

Trump je šele slab mesec po koncu republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu ugotovil, da mu ankete ne kažejo dobro in je najprej razširil vrh volilnega štaba, v četrtek pa prvič po letu dni kampanje in po doslej dostopnih podatkih prvič v življenju dejal, da obžaluje nekatere izjave, ki so pri določenih ljudeh povzročile bolečino.

Analitiki so to prebrali kot znamenje, da je morda vsaj Conwayjeva uspela kandidata prepričati, da na splošnih volitvah ne bodo delovali isti triki kot v času boja za republikansko nominacijo. Žalitve žensk, manjšin, muslimanov in priseljencev pri večini Američanov niso naletele na takšno naklonjenost kot pri republikanskih volivcih, kar dokazujejo ankete, ki napovedujejo zmago Clintonove.