Temna preteklost

Martin iz okolice Ajdovščine z delom na kmetijah služil za drogo

P.K.
21. 8. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Martin iz okolice Ajdovščine je bil več let v primežu zasvojenosti. Omamljal se je predvsem s kokainom in heroinom, za katera je na mesec zapravil tudi več kot tisoč evrov. Danes je zanj to le še boleča preteklost.

Profimedia
Martin je za drogo na mesec porabil okrog 1.000 evrov.

Naš sogovornik nam razkrije več zanimivih dejstev iz časov, ko je še posedal po ulicah in zapuščenih stavbah in se s kolegi drogiral. Pravi, da če se danes obrne nazaj in pogleda v to obdobje svojega življenja, ga najbolj preseneča dejstvo, kako preprosto je bilo priti do droge.

Naš ajdovski sogovornik nam je iz časov, ko se je še drogiral, povedal kar nekaj zanimivosti. Spregovoril je tudi o cenah mamil.

O odjemalcih

»Takrat o tem seveda nisem razmišljal, ko pa danes pomislim na to, me čudi, kako zelo preprosto sem lahko kupil mamila. Vaše bralce bo verjetno zanimalo tudi, koliko sem zanje zapravil. Ve se, da je droga draga; za to, da sem bil z njo preskrbljen ves mesec, sem zapravil res precej,« pove.

Še bolj presenetljivo, kot nadaljuje, je bilo to, da je med narkomani, ko se je z njimi začel bolj družiti, opazil veliko ljudi iz svojega kraja, take, ki jih je poznal vsaj na videz in jim ne bi nikdar prisodil, da so odvisni od mamil. »Videl sem soseda, svojo sorodnico, prijateljevo punco. Nisem mogel verjeti; ljudje, ki so v vsakdanjem življenju videti čisto normalno, so zvečer na naših lokacijah na skrivaj kupovali drogo,« pravi.

Na mesec si je moral Martin priskrbeti od 800 do 1000 evrov, da si je z njimi lahko kupoval heroin in kokain.

Koliko je zapravil

Martin je zdaj že tri leta čist. Uživanje droge ga, kot pravi, ne zanima več, saj zdaj svoje stiske rešuje sproti, s pomočjo psihiatra. Pred začetkom uživanja drog je težave, ki jih je imel, samo tlačil. »Bolečino in napetost, ki sta s tlačenjem naraščali, je bilo treba z nečim 'zadušiti'. Droga je pri tem močno pomagala,« je iskren.

»Na mesec sem moral zaslužiti vsaj okrog 800 evrov, da sem si lahko kupoval večinoma heroin, kdaj pa tudi kokain. Tedensko je iz moje denarnice za mamila šlo od 200 do 300 evrov. Te sem sproti služil z delom na kmetijah,« pojasni sogovornik in prizna, da si je denar včasih tudi izposojal.

15 evrov in več, včasih tudi 40, morajo odjemalci drog odšteti za en gram heroina.

Vrtoglave vsote

Na začetku je bilo zanj dovolj pol grama heroina, ki je pred več leti, kot pove, stal okoli 15 evrov. »Potem pa to ni bilo več dovolj in sem jemal po en gram, kar je zneslo še enkrat toliko. Enkrat smo s prijatelji kupili kilogram heroina, za kar smo odšteli več tisoč evrov.«

Pravi, da je jemal tudi kokain, ki je še dražji; za en gram belega prahu je plačal 70 evrov. Razkrije, da ga je zelo enostavno dobil v Novi Gorici, kjer je mamilarski trg z njim prepojen. »Včasih smo šli po drogo tudi v Italijo, ker je tam kvalitetnejša in cenejša,« pove.

Kot zanimivost doda, da je Italija precej pomembno ozemlje na narkozemljevidu, saj od tu teče ena glavnih žil za razpečevanje droge po Evropi, ki jo obvladuje italijansko-ameriška mafija.