Vandali?

V središču Sarajeva zažgali pravoslavno cerkev

J.P./STA
21. 8. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V središču Sarajeva je davi zagorel del pravoslavne cerkve, ker so neznanci skozi okno vrgli vnetljivo snov. V požaru po navedbah policije ni bil nihče poškodovan, je pa nastala večja gmotna škoda. Incident so obsodili tako v BiH kot v Srbiji in pozvali k preiskavi.

Ta pravoslavna cerkev je bila že večkrat tarča tatov, letos so od tam že dvakrat ukradli ikone.

Kot so pojasnili na notranjem ministrstvu sarajevskega kantona, je požar v pravoslavni cerkvi Preobraženja Gospodnjeg izbruhnil davi okoli 8. ure v skladišču cerkve, gasilci pa so ga kmalu pogasili.

V požaru po navedbah policije ni bil nihče poškodovan, je pa nastala večja gmotna škoda.

Incident so obsodili tako v BiH kot v Srbiji. Bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) je v odzivu ocenila, da so ta in podobni napadi na verske objekte delo vandalov, ki hočejo vnesti nemir med vernike ter zanetiti sovraštvo. Ob tem so pozvali k preiskavi požara.

Za čim prejšnjo preiskavo se je zavzel tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić. Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialna vprašanja Aleksandar Vulin pa je ločeno pozval k primerni kazni za storilce. "Zažig kakršnega koli verskega objekta je grozen, z zažigom pravoslavne cerkve v mestu, v katerem je po vojni ostalo le še nekaj Srbov, pa sporočate, da ne želite videti nobenega Srba več," je dejal.

Tako Dačić kot Vulin sta bila kritična do preiskave po lanskem napadu na srbskega premierja Aleksadra Vučića v Srebrenici, v kateri niso našli napadalca.

Ta pravoslavna cerkev je bila sicer že večkrat tarča tatov, letos so od tam že dvakrat ukradli ikone.