Če si divjak, nisi junak!

Ta teden poostreno nad prehitrimi vozniki

S.R./STA
22. 8. 2016, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Javna agencija RS za varnost prometa danes začenja preventivno akcijo, s katero bo do nedelje osveščala o nevarnostih v prometu, zlasti tistih povezanih s preveliko hitrostjo.

Arhiv Svet24
Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje.

V Sloveniji in v večini evropskih držav bodo policisti med 22. in 28. avgustom 2016 ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti SPEED, ki poteka v okviru TISPOL-a. Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno. Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Poseben poudarek bo na mladih, ki so po statistiki zaradi svoje prehitre vožnje med vedno pogostejšimi povzročitelji prometnih nesreč. Policisti želijo voznike  opozoriti, da se bodo v naslednjem tednu v šolske klopi že vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da na odsekih šolskih poti zmanjšajo svojo hitrost oz. jo prilagodijo razmeram na cesti.

Glavno sporočilo akcije “Če si divjak, nisi junak!” zavzema konkretno stališče do prehitre vožnje, mlade pa opominja na veliko moč, ki jo imajo za volanom.

V času akcije bodo s preventivnimi televizijskimi in radijskimi oglasi ter z drugimi vsebinami javnost opozarjali in osveščali o nevarnostih prehitre vožnje v prometu, po Sloveniji pa se bo vozila tudi maskota Superjunak, ki bo promovirala varno vožnjo. V času akcije bodo policisti na cestah izvajali nadzor.

Glavno sporočilo akcije je Če si divjak, nisi junak!, s čimer želijo na agenciji mladim sporočiti, da je junaška le varna in odgovorna vožnja.

Število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi, je sicer po podatkih agencije čedalje višje. Samo letos so mladi, stari od 18 do 24 let, povzročili 522 prometnih nesreč. Najpogostejši razlog je bila prehitra vožnja.