Več tisoč obolelih

Evropi grozi smrtonosni virus?

uk
18. 8. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Strokovnjaki svarijo, da Evropi grozi ena najhujših epidemij v zadnjih tridesetih letih. In spet so glavni krivci komarji, posredni krivec pa podnebne spremembe.

Reuters
Prenašalci rumene mrzlice so tigrasti komarji, ki jih lahko najdemo tudi v Južni Evropi.

Tokrat strokovnjaki svarijo zaradi rumene mrzlice, ki jo prenašajo tigrasti komarji. Prav ti komarji bi lahko povzročili epidemijo tako v Evropi kot v Južni in Severni Ameriki.

Wikipedija
Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko prišlo do ene najhujših epidemij v zadnjih tridesetih letih.

Smrtonosna rumena mrzlica

Rumena mrzlica lahko povzroči krvavenje iz ušes, nosu in oči, odpovedovanje notranjih organov in lahko privede do smrti. Na srečo ni tako smrtonosna kot recimo ebola, a je nikakor ne smemo podcenjevati. Trenutno v nekaterih afriških državah velja prepoved vstopa v državo za osebe, ki niso bile cepljene proti rumeni mrzlici.

Več tisoč primerov

Po informacijah humanitarnih organizacij je v Afriki trenutno z rumeno mrzlico okuženih več tisoč ljudi, epidemija pa se je začela v Angoli in se nato razširila v Demokratično republiko Kongo, Ugando in Kenijo. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zabeležili tudi 11 primerov okužbe pri delavcih, ki so prišli iz Afrike v Evropo. V Kongo so že prispeli prvi strokovnjaki, ki s cepivom poskušajo zajeziti epidemijo. Bolezen je namreč v zelo kratkem času zahtevala okoli 100 smrtnih žrtev. Rumeno mrzlico prenašajo tigrasti komarji, ki živijo v Latinski Ameriki, ZDA, Aziji, severni Avstraliji in Južni Evropi, zaradi podnebnih sprememb pa prodirajo čedalje bolj proti severu.

Wikipedija
Trenutno so zaradi rumene mrzlice še vedno najbolj ogroženi predeli Afrike in Južne Amerike.