Tradicija

Okužen z virusom HIV in plačan, da ima spolne odnose z otroki

R.T.
22. 7. 2016, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V nekaterih bolj odročnih predelih na jugu afriške države Malavi tradicija narekuje, da dekleta ob nastopu pubertete spolno občujejo z za to plačanim delavcem, imenovanim 'hijena'.

Ima pet otrok, za katere ve. Ni prepričan, koliko strank je zanosilo z njim.

Početje za staroste ni posilstvo, temveč obredno očiščenje. Ki lahko širi bolezni.

Ena takšnih tako imenovanih hijen je že od malega šepajoči Eric Aniva.

Vaške skupnosti na jugu Malavija pogosto koristijo usluge tovrstnih spolnih delavcev. Če denimo ženi umre mož, ji tradicija narekuje, da spi z Anivo, preden ga lahko pokoplje. Seksualno očiščenje je denimo potrebno tudi, če ženska splavi. In morda najbolj šokantno: najstnice so po prvi menstruaciji prisiljenje imeti spolne odnose s hijeno, s čimer tudi uradno postanejo ženske. Če dekle odkloni, tako vraže, bo njihove družine ali pa kar cele vasi prizadela pogubna nesreča ali pa bolezen.

Eric Aniva s svojo družino

Aniva priznava, da je večina njegovih strank šolark: »Nekatere imajo le 12 ali 13 let, čeprav imam raje starejše. Uživajo, da sem njihova hijena. Celo ponosne so – drugim govorijo, da je ta moški pravi moški, da zna zadovoljiti žensko.«

Dekleta imajo svojo različico. Številne druge izbire niso imele, to so naredile iz strahu, kaj bi lahko doletelo njihove družine, če ne bi spale z njim.

Ve za pet otrok

Aniva je star približno 40 let; ima dve ženi, ki vedo, s čim se preživlja. Leta 2012 je trdil, da je spal s 104 ženskami in dekleti. Danes verjetno niti ne šteje več. Ima pet otrok, za katere ve. Ni prepričan, koliko strank je zanosilo z njim.

Vaške skupnosti imajo za spolno izobrazbo deklic zadolženih nekaj žensk. Te jih vsako leto zberejo v tabore in jih podučijo o dolžnostih soprog ter kako zadovoljiti moškega. Zadnja stopnja izobrazbe je spolni odnos s hijeno, kar uredijo starši deklic. Zaščita pri tem ne pride v poštev, saj da je hijena izbran zaradi njegovega vzornega vedenja in kot tak ne more biti okužen z virusom HIV oziroma aidsom.

Hijena za posamično občevanje dobi med 3 in 7 evrov.

Okužen z virusom HIV

Z virusom HIV je po ocenah Združenih narodov okužen vsak deseti Malavijec. Ko je novinar BBC-ja Anivo vprašal, če je okužen, mu je odvrnil, da je, a da tega ne omenja staršem deklet, ki ga plačujejo za njegove usluge.

Vlada hoče tradicijo izkoreniniti, enako Cerkev. Bolje izobraženi starši jo že opuščajo. Tudi Aniva ne bo dovolil, da kaj takega doleti njegovo hčer.