Ponarejeni milijoni

Kako so strmoglavljenega nemškega podjetnika opeharili v Benetkah

G.G.
22. 7. 2016, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skrivnost glede narave potovanja nemškega podjetnika Thomasa Wagnerja, ki je bil eden od štirih smrtno ponesrečenih v strmoglavljenju letala v hribih nad Ajdovščino, še ni povsem razrešena. Vse pa kaže, da je bil v Benetkah žrtev prevare.

38-letni Thomas Wagner je padel v past goljufa iz Benetk.

Unister
Wagnerjeva firma Unister je bila v finančnih težavah.

Posli nekoč izjemno uspešnega Thomasa Wagnerja, ki se je uvrščal med »multimilijonarje«, so v zadnjih letih zašli v težave. Leta 2012 je po nalogu tožilstva policija preiskala prostore njegovega krovnega podjetja Unister v Leipzigu. Tožilec jim je očital utajo davkov in sum nezakonite prodaje stanovanj, nekaj dni pred letom iz Leipziga v Benetke pa je sodišče v Leipzigu sprožilo insolvenčne postopke in imenovalo prisilnega upravitelja za Unister.

Wagner je nujno potreboval finančno injekcijo. Konec junija so se v Hannovru srečali štirje možje, ki so razpravljali o reševanju največjega nemškega ponudnika turističnih potovanj – Unister. Med njimi so bili gospod K., gospod B. in gospod Sch., kot jih imenujejo pri Spieglu. Gospod K., bivši bankir je bil v preteklosti v stikih z Unisterjem, gospod B., znanec gospoda K., je odigral vlogo nekakšnega finančnega posrednika, ki je v igro pripeljal gospoda Sch., ta pa naj bi bil že dve desetletji poslovni partner gospoda V. iz Benetk. In ta gospod V., izkušen poslovnež, ki se je ukvarjal z draguljarstvom in posojili, naj bi bil zainteresiran za vstop v reševanje Unisterja. Kako? Posodil, investiral naj bi okoli 10 milijonov evrov, kot nekakšen polog, zavarovanje, pa bi dobil milijonček evrov.

Prevara v Benetkah

Možje so se dogovorili za srečanje. 13. julij v nekem hotelu v Benetkah. Na Leipzigu so se v letalo vkrcali Wagner, ki naj bi imel v kovčku milijon evrov, njegov poslovni partner Oliver Schilling, bivši bankir oziroma gospod K. ter pilot, medtem ko se je gospod B. do Benetk odpeljal z avtom.

Okoli poldneva so se srečali v veži izbranega hotela, kjer je bil tudi skrivnostni investitor, gospod V. Diskretno so si izmenjali kovčka in se, vsaka stran s svojim avtom, napotili do izbrane banke, kjer naj bi se spet srečali in varno »naložili« denar. Toda banka je bila zaprta, gospod V. pa se sploh ni prikazal. Šele takrat naj bi četverica, Wagner, Schilling, gospod K. in gospod B., bolj natančno prebrskala vsebino kovčka. Še enkrat so potrdili, da so na vrhu res švicarski franki, pod njimi pa so bili že na pogled ponarejeni bankovci. Prevara! Kot v filmu. Zadevo so prijavili beneški policiji, kjer se je po pisanju Spiegla vse skupaj vleklo zaradi težav s prevajalci, tako da so se na letalo vkrcali šele v četrtek.

Švicarski franki v repu letala

STA
Kraj strmoglavljenja letala.

Kot je že znano, je njihov piper strmoglavil na Predmeji nad Ajdovščino. Preživel ni nihče, policija pa je v repu letala našla nahrbtnik, v katerem je bilo 10.000 švicarskih frankov. Je to denar, ki je bil naložen na vrhu kovčka? Povsem možno. Slovenska policija je namreč sporočila, da so poleg gotovine v nahrbtniku našli še dokumentacijo, »iz katere je razbrati, da je bil 38-letnik pred nesrečo v Italiji domnevno oškodovan za večjo vsoto denarja«.

Med potniki v Benetke je ostal živ le gospod K., ki so ga že in ga še bodo natančno zaslišali, gospod Sch., ki je vpletene seznanil s poslovnežem iz Benetk pa je kar naenkrat izginil.

Tako italijanski, slovenski kot nemški kriminalisti preiskujejo sila nenavaden primer, pri katerem bo potrebno šele ugotoviti natančen potek dogodkov in ozadje, ki je pripeljalo do tragičnega razpleta.