Predmeja nad Ajdovščino

Policija sporočila, koliko denarja so našli v strmoglavljenem letalu nemškega milijonarja

G.G.
19. 7. 2016, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko je na Predmeji nad Ajdovščino minuli četrtek strmoglavilo letalo, so se hitro pojavili zapisi, da je bil na letalu tudi 38-letni nemški poslovnež Thomas Wagner, ki naj bi imel pri sebi kovček, v katerem naj bi bilo nekaj milijončkov evrov.

Thomas Wagner se je ob preiskavi znašel tudi v priporu.
"Na podlagi dobljenih osebnih predmetov in osebnih dokumentov ter izmenjavi podatkov s tujimi varnostnimi organi lahko le sklepamo, da sta bila v omenjenem letalu najverjetneje 38-letni moški in 73-letni moški (pilot), prav tako pa se ugotavlja še identiteta preostalih dveh oseb. Po prvih ugotovitvah kaže, da je šlo za let poslovne narave," so sporočili s PU Nova Gorica.

Slovenska policija po nesreči teh informacij ni potrdila, niti zavrgla. So pa danes s PU Nova Gorica sporočili, da na kraju nesreče ni bil najden kovček z denarjem, so pa v nahrbtniku, ki je bil v repu letala, našli 10.000 švicarskih frankov (9100 evrov). Poleg gotovine so v nahrbtniku našli še dokumentacijo, »iz katere je razbrati, da je bil 38-letnik pred nesrečo v Italiji domnevno oškodovan za večjo vsoto denarja«. Slovenski policisti v zvezi s tem intenzivno sodelujejo z italijanskimi in nemškimi kolegi.

Bilde je prejšnji teden poročal, da naj bi imel Wagner na padlem letalu tudi kovček, v katerem je bilo do štiri milijone evrov. Poleg Wagnerja naj bi bili na enomotornem letalu še njegov poslovni partner v družbi Unister, 39-letni Oliver Schilling, 73-letni pilot in 65-letni bankir. Wagner in Schilling naj bi se v Benetkah sestala z morebitnimi investitorji v njuno računalniško podjetje Unister.

STA
Kraj strmoglavljenja letala.

Wagner je bil pred leti izjemno uspešen podjetnik, zaslužil je ogromno denarja. Leta 2002 je začel s podjetjem Unister in postopno ustanavljal nova podjetja, ki so posegla na različna področja, od turističnih in poslovnih potovanj, zavarovalništva, financ, avtomobilizma, medijev, nepremičnin do družbenih omrežij. Leta 2012 je po nalogu tožilstva policija preiskala prostore Unisterja v Leipzigu. Tožilec jim je očital utajo davkov in sum nezakonite prodaje stanovanj. Wagner se je takrat znašel tudi v priporu in je bil izpuščen po plačilu varščine. Na koncu so ga obtožili nepooblaščene prodaje zavarovanj. Postopki zoper Wagnerja se do njegove smrti še niso začeli in jih zaradi nje tudi nikoli ne bodo dokončali.

Primorske novice navajajo pisanje nemškega časopisa Der Spiegel, da je sodišče v Leipzigu te dni sprožilo insolvenčne postopke in imenovalo prisilnega upravitelja za podjetje Unister.