Obrambno ministrstvo

Še sedem mesecev po umoru policista prejemal plačo

G.G./STA
19. 7. 2016, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poklicnemu vojaku Dušanu Petroviču, ki je pred dvema letoma umoril policista Damijana Kukoviča, je obrambno ministrstvo šele sedem mesecev po umoru izreklo izredno odpoved delovnega razmerja. Še prej pa je prejel za okoli 4500 evrov iz naslova plač, poroča današnji Večer.

STA
Petrovčič je streljal v stanju neprištevnosti.

Petrovčič je bil namreč v času umora kot vojak zaposlen v Slovenski vojski, nekaj dni pred umorom pa je bil osumljen tudi oboroženega ropa. Kot piše Večer, bi moralo ministrstvo zaradi suma storitve kaznivih dveh hudih kaznivih dejanj izdati disciplinski ukrep in suspenz, v roku 30 dni pa bi mu morali izdati sklep o izredni odpovedi.

A je Petrovčič prejel plačo še za sedem mesecev po umoru policista, skupaj okoli 4500 evrov. Na ministrstvu za obrambo so to potrdili in pojasnili, da so postopek izredne odpovedi izvedli po pravnomočnem sklepu sodišča o obveznem psihiatričnem zdravljenju. Sklep je bil namreč pravnomočen 17. marca lani, zato mu je tistega dne prenehalo delovno razmerje, naslednji dan pa so mu prenehali izplačevati plačo.

Umoril policista Damijana Kukoviča

Ljubljansko okrožno sodišče je namreč decembra 2014 ugotovilo, da je vojak v suspenzu Dušan Petrovčič umoril policista Damijana Kukoviča in skušal umoriti njegovega kolega, nekaj dni pred tem pa je poskušal tudi oropati prodajalno z orožjem v Ljubljani. Ker je bil v času dejanj neprišteven, mu je izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Ta ukrep lahko traja največ pet let, a z možnostjo podaljšanja na podlagi zakona o duševnem zdravju. Petrovčič je zdaj v priporu v enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. O morebitnem podaljšanju ukrepa bo ljubljansko okrožno sodišče znova odločalo decembra.

Petrovčiča sta avgusta 2014 v Litiji ustavila policista, ker ni bil pripet z varnostnim pasom, kasneje se je izkazalo, da je Petrovčič vozil avtomobil z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami.

Ko je policist Kukovič pristopil k njegovemu vozilu, ga je Petrovčič z nelegalnim orožjem nenadoma ustrelil v glavo, nato pa je skušal ustreliti tudi drugega policista, a mu to ni uspelo zgolj zato, ker ni uspel sprostiti sprožilca. Policisti so kasneje v vozilu našli in zasegli tudi mačeto.

Kukovič je za posledicami ran po nekaj dneh v bolnišnici umrl. Izvedenec je ugotovil, da so bile poškodbe tako hude, da mu tudi takojšnja zdravniška pomoč ne bi pomagala.