Konec čivkanja

Brez milosti do simpatizerjev terorizma

T.L./STA
18. 8. 2016, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Twitter zaprl 235.000 računov, povezanih s terorizmom

Profimedia
Twitter zaprl 235.000 računov, povezanih s terorizmom.

Skrbniki družbenega omrežja Twitter so danes sporočili, da so zaprli še 235.000 računov, katerih lastniki so kršili prepoved spodbujanja terorizma. Skupno so od sredine lanskega leta zaprli že 360.000 računov, kar je pripomoglo k pomembnim rezultatom pri omejevanju te dejavnosti.

Twitter je bil v zadnjem času pod pritiskom zaradi zagotavljanja ustreznega razmerja med zaščito svobode govora in preprečevanjem teroristom, da bi prek omrežja širili nasilna sporočila in ljudi spodbujali k priključitvi skrajnežem.

Zadnje večje zaprtje računov so pri Twitterju izvedli februarja, ko so zaradi kršitev prepovedi širjenja nasilnih groženj in spodbujanja terorizma nevtralizirali 125.000 računov.

"V času od te objave se je svet soočil z novim valom smrtonosnih, gnusnih terorističnih napadov," so zapisali na blogu. "Ostro obsojamo ta dejanja in ostajamo zavezani izločanju spodbujanja nasilja ali terorizma na našem omrežju," so dodali.

Sprejeli so tudi ukrepe, s katerimi želijo lastnikom izbrisanih računov preprečiti, da bi takoj odprli nov račun pod drugim imenom.

Ameriško sodišče je minuli teden ovrglo tožbo proti Twitterju, ker naj bi ta skrajni skupini Islamska država omogočal uporabo omrežja za širjenje džihadistične propagande. Kot je zapisalo v obrazložitvi, je Twitter le vzpostavil spletno platformo za deljenje sporočil, ne pa tudi njihove vsebine.