Otopelost

VIDEO: Pretresljiv otroški obraz vojne norije

T.L.
18. 8. 2016, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ponetek petletnika je vsakdan vojne v Siriji pokazal celotnemu svetu.

Youtube
Brezizrazen pogled dečka pove vse.

Pretresljiv posnetek prihaja iz razrušenega sirskega mesta Alep. Daleč od televizijskih kamer se v mestu, uničenem od bombnih napadov in spopadov, vsakodnevno odvijajo človeške tragedije. Zdi se, da vojna v Siriji ne bo nikoli končana, interesi vpletenih strani pa nikoli zadovoljeni.

In medtem ko se veliki in mogočni "igrajo" vojne igrice, bombardirajo bolnišnice, stanovanjske bloke, vodne in druge vire, pozabljajo na ljudi. Ki (p)ostajajo le kolateralna škoda v strategijah sirske vlade, upornikov in svetovnih vojaških velesil. 

Kaj pomeni živeti v Alepu, prikazuje posnetek malega petletnega dečka, ki so ga reševalci prinesli od ene izmed uničenih stavb. Vsaka beseda je odveč, saj pogled na obraz petletnika pove vse. Vdanost v usodo in molk, deček ni potočil solze kljub temu, da je njegov s prahom prekrit obraz okrvavljen. Kljub temu, da na posnetku ni videti njegovih staršev ali drugih skrbnikov. Zdi se, kot da gre za otroka, rojenega v vojni, ki spopade, strele in porušene stavbe dojema kot običajen del vsakodnevnega življenja. In to je realnost od vojne uničenega Alepa.  

Rusija je pripravljena prihodnji teden za 48 ur prekiniti ogenj, da bi težko pričakovana humanitarna pomoč lahko prispela v sirsko mesto Alep, je danes dejal ruski general Igor Konašenkov. Ukrep bo "pilotni projekt" za določitev možnosti prihodnjih prekinitev ognja na območju. EU je medtem pozvala k takojšnji zaustavitvi spopadov v Alepu. (STA)

Posnetek dečka po letalskem napadu na severni del mesta Alep je objavil Aleppo Media Center (AMC), poroča Time. Alep je od začetka vojne v Siriji "na udaru". Odvijajo se siloviti boji med silami Bašarja al Asada in uporniki. 

Clarissa Ward, vojna poročevalka za CNN, je pred dnevi v čustvene govoru v Združenih narodih dejala, da 12 let poroča o vojnih konfliktih. In da nikoli še ni izkusila kaj podobnega Siriji. Ko je pred meseci, ko je bilo to mogoče, prišla v vzhodni del Alepa, so že bile celotne soseske zravnane z zemljo. V mestu prevladuje sivina, prah, porušene stavbe, ljudje pa so v vrstah čakali na dragoceno vodo. Tisti, ki so ostali v Alepu, so se odločili, da bodo v mestu tudi umrli. Vojni noriji namreč še ni videti konca.