Posočje

Množični turizem: Dve plati medalje

pk
18. 8. 2016, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Posočju padajo rekordi obiskanosti; turisti kar derejo v ta konec Slovenije. A domačini opozarjajo, da to ne prinaša samo pozitivnih posledic, temveč tudi negativne.

STA
Večinoma domačini turiste hvalijo, da so spoštljivi do okolja, jih pa zato toliko bolj jezijo tisti, ki jim za naravo, v kateri dopustujejo, ni preveč mar.

facebook
Na družbenih omrežjih so domačini izpostavili že kar nekaj prekrškarjev. Ta je na primer avtomobil parkiral na območju, kjer je to prepovedano.

Trenutno v tem koncu države skorajda ni prazne postelje; hoteli, sobe in apartmaji zasebnih ponudnikov ter kampi so polni. Tudi planinske koče beležijo izjemno zasedenost, kar priča o izredni priljubljenosti doline Soče za turiste v toplejšem delu leta. A ljudje, ki tu prebivajo, opozarjajo, da množični turizem s seboj prinaša tudi negativne posledice. Na družabnih omrežjih se je nekaj domačinov prav na ta račun izčrpneje razpisalo.

Kaj jih jezi

»V okolici Trente, ki spada v zaščiteno območje Triglavskega narodnega parka, bi bilo dobro poostriti nadzor, ki bi ugotavljal in sankcioniral kršitve. Soočamo se s številni problemi; najbolj me motijo tisti turisti, večinoma so to tujci, ki kampirajo vsevprek – na površinah, ki temu niso namenjene,« ugotavlja prebivalec Trente.

Milan Štulc, tiskovni predstavnik Občine Bovec 
"Nemogoče je »uloviti« vse, ki napačno parkirajo ali na črno kampirajo, vendar se po naših informacijah redarji maksimalno trudijo delovati v tem smislu."

Na družabnih omrežjih najdemo še več zapisov domačinov na to temo. Ena od njih, gospa Magda, tudi opozori na to, da je precej »črnih« kampiranj, pa parkiranih vozil na zelenicah, pod drevesi, ob vodi, na in ob poti, ki vodi v eno najlepših dolin naše države. V svojem pismu je pozvala pristojne, naj se pri tem potrudijo in zaščitijo neokrnjeno naravo.

Kdo nadzira

Kot smo izvedeli, lahko nadzor na tem območju izvaja Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči, znotraj katere delujejo tudi občinski redarji. Del doline Soče, ki sodi v Triglavski narodni park (TNP), pa kontrolirajo njihovi nadzorniki. TNP vsako leto znova opozarja, da ne smemo pozabiti na to, da mora tudi po našem obisku narava ostati nespremenjena. Treba je upoštevati več pravil o parkiranju, odpadkih, vznemirjanju živali, nabiranju rož, gob …

Poostren nadzor

STA
Nadzor na tem območju izvaja Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.

Prav te dni naravovarstveni nadzorniki TNP v sodelovanju s policijskimi postajami Bled, Kranjska Gora in Bovec ter gorsko policijsko enoto obiskovalce zaščitenega območja še dodatno ozaveščajo o pomenu narodnega parka, jim svetujejo o varnem obisku gora, v primeru ugotovljenih kršitev pa izrekajo opozorila ali globe.

»V Triglavskem narodnem parku največ kršitev beležimo zaradi napačnega parkiranja vozil, ostale kršitve se nanašajo na nedovoljena ravnanja, kot so na primer spuščeni psi, nedovoljeno kampiranje, kurjenje ognja v naravnem okolju ali nedovoljeno oziroma prekomerno nabiralništvo zelišč in plodov, predvsem gob,« sporočajo iz TNP in dodajajo, da so lani njihovi nadzorniki izdali 756 opozoril in 295 glob.