Turška grožnja

Obet novega begunskega vala

lt
18. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če Turčija odpove dogovor z EU o zaustavitvi beguncev, se lahko spet sprosti balkanski koridor. Bodo ukrepi EU vzdržali brez pakta s Turčijo?

Reuters
Panelna ograja z »V-nadgradnjo«, na katero se lahko namesti tako imenovano concertino.

Dogovor Evropske unije s Turčijo o zaustavitvi beguncev je po propadlem poskusu državnega udara v tej državi in ob evropskem negodovanju nad kasnejšimi čistkami pod resnim vprašajem. Pristojne organizacije in slovenski državni aparat se že pripravljajo na ponovni prihod beguncev.

Mediji poročajo, da že potekajo operativni sestanki, v pripravljenosti pa so tudi nevladne organizacije. Uradna govornica nacionalne pisarne Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Sloveniji Špela Majcen: »Vsekakor se agencija ukvarja tudi z načrtovanji za morebiten vnovičen prihod večjega števila beguncev v Slovenijo in v tem kontekstu smo že izvedli vrsto sestankov z našimi vladnimi sogovorniki in ostalimi vladnimi agencijami ter civilno zaščito.« UNHCR je vladi pripravljen ponuditi materialno pomoč, pomoč v obliki človeških virov, pri identifikaciji ranljivih skupin, na mejah in v azilnih institucijah.

Ta obet resno jemljejo tudi na ministrstvu za notranje zadeve. »V Grčiji je še vedno več kot 57 tisoč migrantov. Razmere so v Turčiji po vojaškem udaru zelo negotove, v Makedoniji vlada politična kriza, migranti pa se kopičijo v Srbiji, ki nima ustreznih nastanitvenih kapacitet,« sporočajo z ministrstva.

Pri tem se zavedajo, da tako imenovane tehnične ovire na meji s Hrvaško ne bodo zajezile obupa, ki begunce vodi v Evropo.

Ministrstvo: ograja ne bo rešila problema

Ministrstvo za notranje zadeve Fizična prepreka ni edini garant za rešitev problema povečanega migracijskega toka. 

Na meji s Hrvaško in v notranjosti države zato že izvajajo poostren nadzor. Ograja je bila namreč postavljena tam, kjer konfiguracija terena to omogoča. Pri tem ministrstvo navaja vzporednice z ograjo na meji med Madžarsko in Srbijo, kjer je teren omogočil postavitev učinkovite ograje, a mejo kljub temu vsak dan prestopi do nekaj 100 migrantov, »kar pomeni, da fizična prepreka ni edini garant za rešitev problema povečanega migracijskega toka«.

Turisti ne bodo več videli rezalne žice

»Trenutno je postavljenih okoli 179 kilometrov začasnih tehničnih ovir,« pojasnjujejo na ministrstvu, ki vodi postopek menjave ograje z rezalno žico s panelno ograjo – v skupni dolžini so je postavili okoli 23 kilometrov, namestitev pa poteka v dogovoru z lokalnimi skupnostmi. Panelne ograje se trenutno postavljajo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Novo Mesto, Ljubljana in Koper. Na nekaterih delih na panelni ograji še ni tako imenovane concertine, kot na ministrstvu imenujejo rezalno žico, vendar se ta lahko hitro namesti. Rezalne žice pa ne bomo imeli priložnosti videti v bližini kampov in turističnih naselij.