Nevestna država

Vesna Vuk Godina: Država ji dolguje za begunce

žk
4. 8. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vesna V. Godina je v javnem zapisu obtožila vlado Slovenije, da ne izpolnjuje svojih obveznosti do beguncev. Znana profesorica antropologije si bo morala zaradi tega celo izposoditi denar.

STA
Pri Vesni v. Godini živi petina beguncev.

Vesna V. Godina je zagotovo najbolj znana antropologinja pri nas. Njena stališča so večkrat poskrbela za razburjenje med Slovenci. V svojem zadnjem zapisu na spletnem portalu Fokuspokus, kjer je ena od gostujočih kolumnistk, pa je naši državi oziroma državni upravi namenila kar nekaj ostrih besed.

„Ne gre zame. Gre za begunce. Gre za to, da država do njih – in ne do mene – ne izpolnjuje svojih obveznosti.“

Zapis začne s podatkom, da več kot petina vseh Sircev, ki so pri nas pridobili status begunca z vsemi pripadajočimi pravicami, živi v njenem stanovanju. Ne skupaj z njo. Stanovanje je Vesna V. Godina namreč oddala šestim Sircem, najemnino zanje bi morala v skladu s predpisi plačati država.

Pogodba z državo

Na slovenskem nepremičninskem trgu, kjer že desetletja najemniki tarnajo nad vsemogočnimi najemodajalci in najemodajalci bentijo zaradi plačilne nediscipline najemnikov, bi na prvi pogled morala država predstavljati sanjskega partnerja. Za proračunske uporabnike namreč velja 30-dnevni rok plačila, ki je določen z zakonom.

Plačila bi torej morala biti točna kot ura. A kot priča primer Vesne V. Godina, se državljan na našo državo res ne more zanesti. Kot je zapisala, ji namreč država dolguje že dve najemnini. »To pomeni, da sirski begunci že drugi mesec živijo v mojem stanovanju zastonj. Na moje stroške. Kar sicer ni praksa, ki bi si jo želela. Ali ki bi si jo lahko privoščila. Ker si je ne morem. Kar se med drugim kaže tudi v tem, da si dopust lahko privoščim le z izposojenim denarjem,« je zapisala na omenjeni spletni strani.

Antropologinji Vesni V. Godini država dolguje že dve najemnini.

Brez odgovorov

Da bi preverili zgodbo ugledne profesorice, smo se obrnili na urad vlade za informiranje. Tako kot ona ni dobila denarja, mi nismo dobili odgovora, kljub temu, da smo jih večkrat pozvali. »Neplačevanje opravičujejo z vrsto pojasnil. Med drugim tudi s tem, da je zdaj poletje. Da so počitnice. Da ljudje z ministrstva hodijo na dopuste. Itd. Torej z argumenti, ob katerih človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal,« je zapisala profesorica.

Uradniki na dopustu

Država je torej na dopustu. Nekaj minut do štirih se na telefonu vladnega urada za komuniciranje oglaša le še avtomatski odzivnik. Sprostili so se celo do te mere, da mislijo da jim ni potrebno plačevati računov. Zanimivo bi bilo videti, kako bi se državni uslužbenci zdrznili, če bi jim njihov delodajalec, torej država pozabila izplačati osebni dohodek oziroma regres. Med tem pa bodo ljudje, ki so morda bili pripravljeni svoja stanovanja oddati beguncem, na trgu piskali kakšnega bolj zaupanja vrednega partnerja kot je država.