Slovenija

Vagoni polni turistov

pk
12. 8. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tako močno zaseden vlak, ki povezuje severno Primorsko in Gorenjsko, je v drugih delih leta na tej relaciji redkeje srečati. Poleti je vsak dan nabito poln.

pk
Tako polno je bilo na železniški postaji v Novi Gorici že uro pred odhodom potniškega vlaka na relaciji Nova Gorica–Jesenice.

Vožnja z vlakom, ki povezuje Novo Gorico in Jesenice, je te dni tako priljubljena, da včasih za kakšnega potnika tudi zmanjka sedežev in mora potovanje prestati stoje ali pa počakati na naslednji odhod.

Zabaven in varen

Na postajališču se že kakšno uro pred odhodom vlaka nabere gruča turistov, ki je za svoj prevoz izbrala železniški promet. Na dan, ko smo postajališče v Novi Gorici obiskali mi, je na vožnjo z vlakom že čakalo tudi okoli 20 skavtov iz Nemčije, ki so nam povedali, da je njihov cilj našo državo raziskovati z vlakom.

»Vozovnice so kar ugodne, vlak je udoben in varen, pa tudi zabavamo se ob vožnji, zato potujemo na tak način,« pove Andreas iz okolice Berlina. Doda, da so danes namenjeni na Bled, potem pa na Jesenice, od koder jo bodo ubrali še v Ljubljano.

pk
Po novem se lahko na avtovlak vkrcate že v Novi Gorici. Tu je namreč njegovo novo – dodatno postajališče, v času poletja.

Prepeljejo tudi kolesa

Veliko je dnevnih potnikov; večinoma tujcev, veliko pa je tudi domačinov, ki s svojimi družinami opravijo enodnevni izlet. »Ugotovili smo, da nam ni treba vedno uporabiti avtomobila, ko nekam želimo. Zato smo se odločili, da gremo z vlakom, saj bo tako že sama vožnja do Bleda, ki je naš cilj, doživetje. S seboj smo vzeli tudi kolesa, ki jih bomo uporabili za vožnjo okrog jezera,« pove Martina iz Nove Gorice.

In prav možnost prevoza koles z vlakom je uporabna ugodnost, pravzaprav neke vrste novost, ki jo ponujajo Slovenske železnice na tej relaciji v zadnjih nekaj letih. Ker so ugotovili, da je potnikov s kolesi vedno več, so za njihova prevozna sredstva zagotovili še več prostora. 

pk
Možnost prevoza koles potniki s pridom uporabljajo. Enemu od vagonov so odstranili sedeže in tako pridobili prostor za njihov prevoz.

O novostih

Prostor so pridobili z delno odstranitvijo sedežev v enem od potniških vagonov. S posamezno vlakovno garnituro je tako zdaj mogoče prepeljati že do 30 koles. Še ena dobrodošla novost je od letos na voljo vsem potnikom tega območja: novo železniško postajališče v Solkanu.

Nič manj popularen ni prevoz z avtovlakom na isti relaciji, ki je tudi dnevno poln. Avtovlak sicer običajno vozi le med Mostom na Soči in Bohinjsko Bistrico, letošnje poletje pa so se odločili, da bodo razširili njegovo progo, in tako lahko na avtovlak zapeljete že v Novi Gorici.

STA
Med vožnjo do Gorenjske, ki traja približno uro in pol, prečkate tudi znameniti Solkanski most s čudovitim razgledom na reko Sočo.