Naslednik Varnega pristana

Kaj prinaša Ščit zasebnosti

G.G./STA
1. 8. 2016, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes je stopil v veljavo Ščit zasebnosti, ki ureja čezatlantsko izmenjavo osebnih podatkov med ZDA in Evropo. Novi pravni okvir po navedbah Bruslja zagotavlja večjo zaščito pri prenosu osebnih podatkov za državljane EU v ZDA, podjetjem pa prinaša pravno varnost.

Evropska komisija je objavila tudi vodnik za državljane, ki opisuje pravice posameznikov v zvezi z zaščito podatkov ter pravna sredstva, ki jih lahko državljani uporabijo v primeru kršitve.

Podjetja iz EU se lahko od danes registrirajo pri ameriškem ministrstvu za trgovino, ki bo preverilo skladnost njihove politike zasebnosti z visokimi varnostnimi standardi Ščita zasebnosti (v angleščini Privacy Shield), so pojasnili v Bruslju.

Evropska komisija in ameriška vlada sta februarja dosegli dogovor o novem okviru za čezatlantsko izmenjavo osebnih podatkov za komercialne namene, ki je nasledil oktobra lani razveljavljeni dogovor Varen pristan (Safe Harbour).

Novi Ščit zasebnosti po besedah evropske komisarke za pravosodje in potrošnike Vere Jourove uvaja boljše standarde za varovanje podatkov, ki se tudi bolje izvršujejo, zaščitne ukrepe v zvezi z vladnim dostopom in večje pravno varstvo posameznikov v primeru pritožb. Z novim pravnim okvirom se bo povrnilo zaupanje potrošnikov pri prenosu njihovih osebnih podatkov čez Atlantik, je prepričana Jourova.

Ščit zasebnosti, ki ga je komisija sprejela 12. julija, zagotavlja državljanom in podjetjem iz EU vrsto pravic pri obdelavi njihovih podatkov. Uporabniki lahko na primer zahtevajo od podjetij, da jim sporočijo, katere podatke hranijo o njih, ali da spremenijo zapise, če so podatki zastareli ali netočni. Prav tako omogoča dostop do številnih enostavnih mehanizmov za reševanje sporov.

Pritožbo bo v idealnem primeru reševalo podjetje samo, sicer pa bo na voljo t.i. alternativno reševanje sporov (ADR). Posamezniki se lahko obrnejo tudi na nacionalne organe za varstvo podatkov, ki bodo v stiku s pristojnimi organi v ZDA in bodo zagotavljali, da se njihove pritožbe obravnavajo in rešujejo. Če rešitev zadeve ni mogoča z nobenim sredstvom, je kot zadnja možnost na voljo arbitraža.