Konvencija

VIDEO in FOTO: Poslovneža Trumpa "sesul" tudi republikanski kolega

T.L./STA
28. 7. 2016, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Obama in drugi govorniki na demokratski konvenciji podprli Clintonovo in kritizirali Trumpa.

Profimedia
Pozval je Američane, naj Clintonovo ponesejo do zmage.

Ameriški predsednik Barack Obama je na predzadnji večer nacionalne konvencije demokratske stranke v Philadelphii pozval volivce, naj Hillary Clinton ponesejo do zmage, kot so leta 2008 ponesli njega, in naj zavrnejo strah ter cinizem, ki ga širijo republikanci na čelu z njihovim kandidatom Donaldom Trumpom.

Profimedia
Padla sta si v objem.

Obami se je na odru presenetljivo pridružila tudi kandidatka Clintonova, s katero sta se objela in še enkrat simbolično pospravila morebitne zamere iz leta 2008, ko jo je Obama premagal v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Takrat se je zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik in upa, da bo Clintonova njegovo dediščino nadaljevala kot prva predsednica v zgodovini ZDA.

Ameriški predsednik je bil zadnji govornik sredinega večera, katerega glavni dogodek je bil govor senatorja iz Virginije Tima Kaina, ki je s tem "ponižno" sprejel podpredsedniško nominacijo. Sledil je njegov napad na predsedniškega kandidata druge stranke. Trumpa so si sicer privoščili tudi drugi, sedaj predvsem zato, ker je ruske in druge tuje hekerje pozval, naj najdejo in objavijo izbrisano elektronsko pošto Clintonove.

Profimedia
Obama in Clintonova v prijateljskem objemu.

Nekdanji direktor obveščevalne agencije Cia Leon Panetta je dejal, da se tako neodgovorno ni obnašal še noben predsedniški kandidat v zgodovini in je obtožil Trumpa, da je na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina in ne na strani ZDA. Šele Panetta je s tem množico vzpodbudil, da so vzklikali "USA, USA, USA", kar so republikanci na konvenciji v Clevelandu počeli od začetka do konca.

Obama je Američane pozval, naj volijo za kandidatko, ki je veliko bolje pripravljena od njega samega in tudi od njenega soproga Billa Clintona. Obamo skrbi, kaj bo z njegovo dediščino, če zmaga Trump, za katerega je dejal, da skuša Američane prestrašiti v to, da ga izvolijo. Obama je naštel svoje dosežke od smrti terorista Osame bin Ladna, zdravstvene reforme do okrevanja po krizi ter zagotovil, da stranko zapušča v dobre roke.

"Vsak, ki ogroža naše vrednote, naj si bo fašist, komunist, džihadist ali doma vzgojeni demagog, bo na koncu propadel," je povedal Obama in dejal, da je Amerika za Trumpa prizorišče zločina. "Amerika je že velika in trdna in to ni odvisno od Donalda Trumpa. Clintonova naj bi bila pripravljena na dokončanje njegovega dela, ker nikoli ne odneha, ne glede na to, kako jo skušajo ovirati."

Kaine je pred Obamo opisal svojo življenjsko pot in napadel Trumpa. Norčeval se je iz neuresničenih obljub, prevar, obljub o gradnji zidu na meji z Mehiko in skrivanju davčne napovedi. Za Kaina je Trump zanič poslovnež, ki mu ne gre verjeti nič. "Amerika je preveč pomembna država, da bi jo dali v roke osebi namazanega jezika, polni praznih obljub in samopromocije."

Za Clintonovo je dejal, da je s srcem, vero in izkušnjami pripravljena na položaj predsednice in dodal, da pozna številne republikance, ki so jo občudovali kot senatorko iz New Yorka. Opisal je svojo življenjsko pot, ki se je začela v delavski družini, in dejal, da njegov tast, nekdanji republikanski guverner Virginije Linwood Holton zadnje čase voli demokrate.

Trumpa politično in poslovno "sesul" republikanec Bloomberg

Trumpa je ošvrknil tudi newyorški rojak, nekdanji župan mesta Michael Bloomberg, ki je nekaj časa razmišljal o lastni predsedniški kandidaturi, sedaj pa podpira Clintonovo. Pozval je, da se kljub razlikam v razmišljanju, Američani združijo in okoli kandidata, ki lahko premaga nevarnega demagoga. "Prihajam iz New Yorka, zato takoj prepoznam prevaranta, ko ga vidim," je dejal kolega milijarder in dodal, da je najbogatejše pri Trumpu njegovo sprenevedanje. Pravi, da je zgradil posel, vendar ga ni začel z čekom za milijon dolarjev, ki bi mu ga dal oče. 

Profimedia
Michael Bloomberg je povedal, da sam ni začel posla tako, da bi mu oče dal milijon dolarjev.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je zagotovil, da še nikoli v zgodovini ni bilo tako nepripravljenega kandidata, kot je Trump in skušal razbliniti utvare belega delavskega razreda o Trumpu kot branitelju srednjega razreda. "Sploh ne ve, kaj je to srednji razred. Njegove politike so na ravni politik nasprotnikov ZDA. Podpora mučenju, prepoved vstopa verski skupnosti v ZDA, vse to je izdaja naših vrednot," je dejal Biden.

Guverner Kalifornije Jerry Brown je omenjal podnebne spremembe in dejal, da so za Trumpa prevara. "Prevarant je Trump, ki pravi, da v Kaliforniji ni suše. Še nikoli nismo imeli tako ignorantskega kandidata v ZDA," je dejal. Kongresnica Gabby Giffords iz Arizone, ki jo je množični morilec ustrelil v glavo, vendar je preživela, je povedala, da težko govori, vendar želi januarja 2017 povedati dve besedi: "Gospa predsednica".

Poudarek sredinega večera konvencije je bil na izkušnjah kandidatke s področja nacionalne varnosti. Po dveh dnevih poudarjanja njenega boja za otroke in družine, so govorili tudi o problemu nasilja z orožjem in se spomnili žrtev napada na homoseksualni klub v Orlandu ter žrtev pokola predšolskih otrok leta 2012 v Newtownu.

Profimedia
Sandersovi razočarani privrženci.

Podporniki senatorja Bernarda Sandersa tudi v sredo niso dali miru in so ponovno zavzeli novinarski šotor. Tokrat so imeli pomoč slavnih, saj sta prišla filmska igralca Susan Sarandon ter Danny Glover. Konvencija se končuje nocoj z govorom Clintonove.

Profimedia
Lenny Kravitz