Boj z ognjem

Na Sveti gori gorelo in pokalo

pk
27. 7. 2016, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pod priljubljeno romarsko točko na Goriškem – Sveto goro – je ob udaru strele zagorelo. Gasilska intervencija je bila zahtevna zaradi terena in neeksplodiranih ubojnih sredstev.

pk
Z ognjem se je na težko dostopnem območju borilo več kot 160 gasilcev. Intervencija je bila nevarna in zahtevna.

STA
V štabu vodstva intervencije so sprejemali pomembne odločitve.

Strela, ki je na neprehodno gozdnato območje udarila med nevihto, ta je Novo Gorico in okolico dosegla v ponedeljek popoldne, je zanetila požar.

Andraž Pavlin, pripadnik Gasilske enote Nova Gorica, ki je usmerjal gasilske ekipe pri gašenju, je povedal, da so imeli težko delo. Zagorelo je med 15 in 20 hektarjev podrastja na strmem pobočju z mešanim gozdom nad vodnim zajetjem Mrzlek.

Gasili tudi iz zraka

Potem ko jim je že v ponedeljek in v noči na torek uspelo pogasiti glavnino, so proti torkovemu jutru na severni liniji požara manjša požarišča vzplamtela še enkrat. Z manjšimi zasevki ognja so se gasilci potem borili tudi včeraj čez dan. 

geng
Zaradi težje dostopnosti terena je gasilcem pomagal gasiti tudi helikopter Slovenske vojske, ki je vodo zajemal v bližnji reki Soči.

V intervenciji so sodelovali gasilci iz šestih okoliških občin ter ekipa gasilcev iz sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo. Skupno je bilo na terenu več kot 160 gasilcev. Na pomoč je priskočil tudi helikopter Slovenske vojske, ki je vodo za gašenje zajemal v reki Soči. 

Požar ni ogrožal domačinov

Kot je še povedal Pavlin, hiše ali ljudje na srečo niso bili ogroženi; naselij v bližini namreč ni, prav tako jim je požar uspelo ustaviti pod vrhom Svete gore, tako da tudi tamkajšnje priljubljeno romarsko središče s cerkvijo in samostanom ni bilo ogroženo. 

Intervencija je bila še posebej nevarna, ker na tem območju še vedno leži precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa prve svetovne vojne. Tu je namreč potekala soška fronta. Z gasilci je bil zato ves čas pirotehnik. 

STA
Požrtvovalni gasilci iz šestih okoliških občin se pripravljajo na bitko z ognjem; tik pred vstopom na pogorišče prejemajo še zadnja navodila.

Našli granate

»Pirotehnik je vseskozi nadziral dogajanje in dajal napotke. Na začetku smo slišali nekaj pokov; prišlo je do eksplozij neeksplodiranih ubojnih sredstev. Ta smo potem ob pregledovanju terena našli zunaj požarišča; dobili smo trinajst topovskih granat, neposredno na območju požara pa tri granate. Te na srečo niso eksplodirale, ker je bila temperatura zaradi gašenja prenizka,« pojasni vodja intervencije.

Požar je bil včeraj popoldne pogašen. Dve ekipi gasilcev sta ostali v izvidnici. Da požar ne bi znova vzplamtel, sta pogorišče še naprej zalivala dva helikopterja.