Prerešetana stranka

Luki Mescu uhajajo člani

Simon Rosc
27. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

IDS Luke Mesca se spopada s hudo notranjo krizo. Potem ko jim je končno uspelo izpeljati kongres, se odvijajo čudna mešetarjenja z rezultati, zaradi nestrinjanja s politiko in določenimi ravnanji pa odhajajo najboljši kadri.

Arsen Perić/M24.si
Člani stranke se ne strinjajo s prihodnostjo, ki jo želi ubrati linija Luke Mesca.

Kongres stranke Luke Mesca Iniciativa za demokratični socializem (IDS) se je po mesecih truda le odvil, a tudi tokrat ne brez škandaloznih dejanj, ki jih pripisujejo glavnemu akterju Združene levice. O vsem tem smo pisali že prejšnji teden, zdaj pa se je zapletlo še bolj. Neuradno je sicer na kongresu slavila struja Luke Mesca, a uradnih rezultatov še vedno ni, čeprav bi morali biti znani že v ponedeljek.

Porodni krči do kongresa

Žariščna točka

Točka, okrog katere je izbruhnil konflikt, je združevanje volilne koalicije Združena levica v enotno stranko. V tem konfliktu sta dve strani, na eni krog poslanske skupine ter na drugi večina lokalnih odborov, pri čemer si prva stran prizadeva za čimprejšnjo združitev, druga pa za samostojno IDS v različnih koalicijskih povezavah.

Aprila se je zgodil kongres IDS, ki je postregel z incidenti v obliki verbalnih pa tudi fizičnih izbruhov, ni pa postregel z rezultatom glasovanja, ker kongres ni bil sklepčen. Sledili so meseci pregovarjanj in načrtov za izpeljavo dopisnega kongresa. Tega je mladina na levici nato vendarle izpeljala, a z nekaj porodnimi krči. Kot smo že pisali, naj bi v zadnjem trenutku podporniki Mesca izpeljali tako imenovano avtobus demokracijo – včlanili naj bi veliko družinskih članov, prijateljev in znancev z namenom pridobivanja glasov.

»Člani kadrovske komisije so na primer poročali, da se je v dveh naključnih junijskih dneh v stranko želelo včlaniti okrog šestdeset posameznikov, kar bi strankino članstvo povečalo za skoraj deset odstotkov, veliko teh posameznikov pa naj bi bilo s krogom poslanske skupine povezanih tudi sorodstveno,« je dogajanje opisal eden glavnih ustanoviteljev iniciative Rok Kogej.

Podobno naj bi se sicer zgodilo že pred prvim poskusom kongresa v aprilu, le da takrat v veliko manjšem obsegu, a prav s strani tako imenovane linije Roka Kogeja, ki je tudi glavni Meščev nasprotnik in nasprotnik združitve frakcij ZL v enotno stranko. V stranki so na omenjene očitke glede avtobus demokracije odgovorili, da so to očitki »tistih, ki so želeli samovoljno odvzemati glasovalne pravice članom, kar pa je jasno proti statutu in proti vsem demokratičnim načelom, ki veljajo v stranki«.

Mešetarjenje z glasovi

A če je kongres končno le minil in jim je v IDS uspelo izpeljati glasovanje, bi bilo pričakovati, da se ti objavijo brez zapletov, pa se je nato zapletlo še tukaj. Zdaj naj bi se v ozadju bil boj med Meščevo in Kogejevo linijo, ali objaviti rezultate vključno s tistimi včlanjenimi v zadnjem trenutku ali brez njih. Spomnimo, da je po neuradnih rezultatih, ki so pricurljali v javnost, zmagala ekipa Luke Mesca, z njim pa bi IDS dobila zeleno luč, da se z ostalimi frakcijami Združene levice združijo v eno stranko.

Osip članstva

Zaradi vsega naštetega dogajanja okoli kongresa in poskusov njihove izvedbe naj bi iz stranke izstopilo že nekaj vidnih članov. Med tistimi v ospredju sta Rok Kogej, torej glavni Meščev nasprotnik, ki smo ga že omenili, in Lev Centrih, eden glavnih ustanovnih članov IDS. Sledili naj bi jima še mnogi drugi, ki se ne strinjajo z združitvijo v skupno stranko in posledično Mescu očitajo ugrabitev IDS.

Šimen Zupančič/KMA
Rok Kogej je iz stranke izstopil zaradi avtobus demokracije.

V iniciativi sicer odgovarjajo, da osipa članstva ne beležijo in da so seznanjeni le z individualnimi primeri. Rok Kogej, ki je tudi potrdil, da je stranko res zapustil, je za Svet24 pojasnil, zakaj se je za to odločil: »Glavna razloga, ki sta me pripravila do izstopa iz stranke, sta politikantstvo in govoričenje, ki sta v zadnjem letu onemogočila kakršnokoli resno razpravo v njej, kaplja čez rob, zaradi katere sem izstopno izjavo tudi dejansko poslal, pa je bila avtobusna demokracija pred zadnjim dopisnim kongresom.«

Zakaj pravzaprav gre

Srž težave, zaradi katere se je IDS razklala na pol, je strankina temeljna usmeritev. Kot je pojasnil Kogej, si krog okoli poslanske skupine prizadeva za hierarhično organizacijo s težiščem delovanja v parlamentu, nasprotna stran pa bi raje bolj demokratično in dinamično organizacijo, ki bi parlament imela bolj kot sredstvo in manj kot cilj ter bi se osredotočala predvsem na obnovo delavskega organiziranja, aktivacijo lokalnih skupnostih in izgradnjo lastne lokalne mreže.