Debeli rtič

Marsikateri otrok prvič okusil morske radosti

lm
27. 7. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Letošnjega letovanja na Debelem rtiču prek Območnega združenja Rdečega Križa Novo mesto se je udeležilo 269 otrok, starih od 6 do 16 let, z vseh dolenjskih osnovnih šol. Letovali so v dveh izmenah, od 10. do do 24. julija. V prvi izmeni je bilo 138 otrok, v drugi 131, razporejeni so bili v skupine po 12 otrok.

B. O.
Vsako leto na obisk na Debeli rtič pridejo sofinancerji programa, ki jim otroci z mentorji pripravijo prisrčen nastop.

Kot pravi sekretarka OZ RK Novo mesto Barbara Ozimek, program letovanja obsega poleg vsakodnevnega kopanja in preživljanja časa na plaži ponuja tudi zanimive ustvarjalne, športne in druge aktivnosti, ki jih z otroki izvajajo mentorji. Letos so se na delavnicah posvetili zdravi prehrani, prvi pomoči in sproščanju. Posebej dobrodošel je izlet z ladjico v Koper, kjer si privoščijo sladoled in pogledajo mesto, nepozabno doživetje pa je tudi nočno kopanje, ki ga izvedejo z vsako skupino enkrat v času letovanja.

»Organizacija letovanja je tradicionalna v Območnem združenju RK Novo mesto, ker vemo, da s tem omogočamo marsikomu od otrok prvo izkušnjo obiska morja in vsaj del počitnic brez računalnikov, mobitelov, v naravi z ogromno gibanja in medsebojnega druženja otrok,« pravi Ozimkova.

Letovanje za 190 otrok je znatno sofinanciral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za otroke, ki imajo pogoste zdravstvene težave, prispevalo je tudi vseh osem občin, iz katerih so otroci in starši, socialno šibkim otrokom pa so prispevek krile krajevne organizacije RK.