Svet

Trump in Clintonova izbrala kjučni osebi

Matej Klarič
27. 7. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V minulih dneh sta oba preostala najresnejša kandidata za ameriškega predsednika izbrala svoja podpredsedniška kandidata. Izbor oseb za to mesto je še kako pomemben, saj lahko odločilno prispeva k pridobivanju dodatnih glasov.

Reuters
Clintonova s svojo izbiro ni navdušila strankarske baze.

Reuters
Mike Pence je letos podpisal enega izmed najbolj strogih zakonov glede splava.

Donald Trump se je odločil, da bo njegova desna roka postal guverner Indiane Mike Pence. Slednji velja za konzervativnega republikanskega politika, ki celo podpira skrajno čajankarsko gibanje in velja za odločnega nasprotnika istospolnih porok. Letos spomladi je podpisal enega izmed najbolj strogih zakonov glede splava v ZDA. Tudi če se ve, da ima zarodek genske okvare, splav več ni dovoljen. Čeprav je Pence sprva podpiral Cruza in kritiziral Trumpovo prepoved vstopa v ZDA muslimanom, je sprejel kandidaturo. Gre za politika z 12 leti izkušenj v kongresu, ki je zadnja tri leta in pol vodil Indiano.

Strankina baza ni navdušena

Tim Kaine pa je postal izbira Clintonove. Velja za zmernega demokrata in je senator Virginije. Obama ga je po štirih letih vodenja postavil na čelo nacionalnega odbora demokratske stranke. Leta 2013 je postal tudi senator. S tem izborom svoje strankarske baze Clintonova ni ravno najbolj navdušila.

Njena izbira pa je narekovala, da bo s tem pridobila tudi kakšen republikanski glas in podporo zmernih volivcev ter špansko govorečih, ker sam govori tudi ta jezik. Tudi sam je priznal, da je dolgočasen, vendar to vidi kot prednost, ker naj bi politika to v tem trenutku najbolj potrebovala. Zanimivo pa je, da v svoji politični karieri še ni izgubil. Bo po tokratnih volitvah tudi ostalo tako?