Vajeništvo kot delo

Vajence je treba zaščititi

G.G./STA
27. 7. 2016, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Za vajence bi moral smiselno veljati zakon o delovnih razmerjih, kot velja za vse ostale delavce, ob predlogu zakona o vajeništvu poudarja sindikat Sviz. Tisti del dijakovega izobraževanja, ki se nanaša na neposredno izobraževanje pri delodajalcu, je treba obravnavati kot delo in zato vajenca ustrezno zaščititi.

Profimedia
Predlog zakona bo v javni razpravi do 19. avgusta.

Vajenec bi moral imeti v primeru kršenja pravic možnost, da se obrne na sindikat ali delavsko predstavništvo, meni Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Predlog, da naj bi v sporu med delodajalcem in vajencem posredovala zbornica, je po oceni sindikata sporen.

Ena od ključnih nalog zbornice je namreč po njegovem opozorilu predstavljanje in zastopanje delodajalcev in njihovih interesov, zato ne more nepristransko odločati v sporu med vajencem in delodajalcem. Sviz zato vztraja, da se v zakonu o vajeništvu jasno določi vloga, ki jo bodo sindikati kot socialni partnerji lahko imeli na strani delavcev - vajencev pri zaščiti njihovega položaja in interesov.

Prenizke nagrade za opravljeno delo

Sviz je ministrstvo za izobraževanje, ki je pripravilo predlog, že opozoril tudi na prenizke nagrade za opravljeno vajeniško delo, ki "vnaprej sporočajo, kakšna bosta plača in kakovost življenja vajenca po končani vajeniški dobi". Po mnenju sindikata mora vajenec prejemati nagrado oz. plačilo za delo vse leto, ko bo opravljal vajeništvo pri delodajalcu, in ne zgolj za čas, ko bo dejansko fizično navzoč in bo delal pri delodajalcu.

Poleg tega opozarjajo, da je treba pred dokončno uvedbo vajeništva opraviti uradno evalvacijo učinkov predlaganega zakona in analizirati, kako bo uvedba vajeništva vplivala na obseg in število zaposlitev učiteljev praktičnega pouka in strokovnoteoretičnih predmetov ter organizatorjev praktičnega usposabljanja z delom.

Šele na podlagi uradne evalvacije učinkov bo mogoče podati dokončno opredelitev do vprašanja uvedbe vajeništva, do takrat pa se o predlogu ne morejo izreči pozitivno, so zapisali v Svizu. Kot so spomnili, so ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič že opozorili, da jih ob zagotovilih ministrstva, da učitelji praktičnega pouka ne bodo izgubili zaposlitve in se jim bodo zdajšnje delovne naloge le spremenile, obhajajo dvomi.

"Spremeniti visoko usposobljenega pedagoškega delavca v spremljevalca vajencu in organizatorja - posrednika med šolo in delodajalcem, torej mu naložiti naloge, ki s pedagoškim procesom nimajo zveze, ni primerno," menijo v Svizu. Zaradi tega se bo po njihovem mnenju plača tega delavca skoraj zagotovo znižala.

Zakonski predlog je po oceni Sviza skoraj docela spisan po željah delodajalcev, zato obstaja bojazen, da bi vajeništvo lahko postalo nova oblika prekarnega dela, navajajo. Po njihovem mnenju ni sprejemljivo, da delodajalec nima nobene obveznosti pri zaposlitvi vajenca.