Volitve

Clintonova še vedno v prednosti

J.P./STA
8. 7. 2016, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Republikanci so trdno odločeni, da ohranijo pri življenju škandal z elektronsko pošto in zahtevajo novo preiskavo FBI in odvzem dostopa do zaupnih informacij Hillary Clinton, proti kateri je sedaj preiskavo uvedel še State Department. Kljub temu Clintonova za zdaj ohranja trdno vodstvo pred Donaldom Trumpom v anketah.

Reuters
Vse ankete so v zadnjem mescu dni pokazale trdno prednost Clintonove.

Zadnja anketa centra Pew ugotavlja 51 odstotkov podpore med registriranimi volivci za Clintonovo in 42 odstotkov podpore za republikanskega kandidata Trumpa, ki je v četrtek v kongresu prepričeval profesionalne politike svoje stranke, naj ga podprejo.

Vse ankete so v zadnjem mescu dni pokazale trdno prednost Clintonove, razen ankete Rasmussen, ki je zgodovinsko veliko bolj naklonjena republikanskim kandidatom in zaradi tega ne velja za preveč kredibilno, razen pri republikancih.

Elektronska pošta

Anketa Pew je bila sicer izvedena pred odločitvijo direktorja FBI Jamesa Comeyja, da ne bo priporočil kazenske ovadbe Clintonove zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta od leta 2009 do leta 2013. Comey je hkrati povedal, da je Clintonova malomarno ravnala z zaupno pošto, kar je sprožilo pričakovan politični vihar.

Kongresni republikanci so v četrtek Comeyja zaslišali in čeprav je svojo odločitev s pravnega stališča utemeljil in zagotovil, da nekdanja državna sekretarka agentom FBI ni lagala, so ga pripravili do priznanja, da Clintonova ni govorila resnice, ko je v kongresu pod prisego trdila, da ni nikoli pošiljala ali sprejemala zaupne pošte. Comey je dejal, da je preiskava odkrila nekaj primerov zaupne pošte, vendar dovolil, da se Clintonova morda ni zavedala oznak.

Zahtevajo novo preiskavo

Republikanci sedaj zahtevajo, naj FBI uvede novo preiskavo zaradi laganja Clintonove pod prisego v kongresu. Poleg tega zahtevajo, naj ji preprečijo dostop do zaupnih informativnih sestankov vlade v času kampanje. Predsednik ZDA Barack Obama se je že odločil, da bosta Clintonova in Trump prejemala zaupna poročila, da se pripravita na morebiten prevzem položaja predsednika.

Republikanci menijo, da Clintonovi ne gre zaupati, demokrati pa pravijo, da bi bilo na meji absurdnosti, da poročila dobiva "blebetavi" Trump, Clintonova pa ne. Odločitev o informativnih sestankih je v rokah Obame in to pomeni, da želja republikancev ne bo uslišana.

Kljub temu problem za demokratko še ni razrešen, še posebej po odločitvi State Departmenta, da oživi preiskavo zasebnega strežnika elektronske pošte, ki jo je zamrznil aprila, da ne skače v zelje FBI. Kazenskih posledic te preiskave ne bo, lahko pa so administrativne, med katerimi je najhujša prepoved dostopa do zaupnih informacij za Clintonovo in njene sodelavce. V primeru, da zmaga na volitvah, bi ji to lahko zapletlo delo na položaju predsednice ZDA.

V vsakem primeru lahkega dela ne bo imela in njeno sodelovanje z republikanci v kongresu ne bo veliko bolje od tega, kar je skoraj osem let od blokade do blokade doživljal Obama, ki mu niso mogli očitati nobenih moralnih pomanjkljivosti. Javnost trenutno tudi ni navdušena nad Clintonovo, čeprav je Trump na slabšem.

Kako so zadovoljni?

Anketa Pew kaže, da je le 43 odstotkov demokratskih volivcev zadovoljnih z izbiro. Zadovoljnih republikancev je 40 odstotkov. Anketa ugotavlja, da je 50 odstotkov anketirancev, ki so ji izrazili podporo, to storilo ker jo res podpira, 48 odstotkov pa zato, ker nočejo Trumpa. Obratno je med tistimi, ki podpirajo Trumpa 50 odstotkov takšnih, ki to delajo, ker nočejo Clintonove, le 41 odstotkov pa zato, ker so res za Trumpa.

Newyorški bogataš vodi pri belcih z 51 proti 42 odstotkom, pri temnopoltih zaostaja s sedmimi proti 91 odstotkom, pri Latinoameričanih pa zaostaja s 24 proti 66 odstotkom.