Nasilje v Dallasu

VIDEO: Ostrostrelci policiste pričakali v zasedi in jih pet tudi ubili

G.G./STA
8. 7. 2016, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V streljanju v Dallasu med četrtkovimi protesti proti policijskemu nasilju je umrlo pet policistov, najmanj šest policistov je bilo ranjenih. Tri osumljence je policija že aretirala, medtem ko je četrti skrit v garaži grozil, da bo ubil še več policistov in sprožil bombe, ki so nastavljene po mestu. Policija je medtem sporočila, da je četrti strelec mrtev. Storil je samomor.

Profimedia
Brown je povedal, da so policisti Johnsona nekaj časa oblegali v parkirni hiši nedaleč od trga Dealey, kjer je bil novembra 1963 ustreljen predsednik John F. Kennedy in se z njim pogajali.

ZDA so v četrtek zajeli protesti proti policijskemu nasilju, ki so se razvneli zaradi torkove in sredine smrti temnopoltih moških v Louisiani in Minnesoti. Oba incidenta sta bila posneta in sta zaokrožila po spletu.

Protest v Dallasu je bil le eden od številnih, ki so spontano izbruhnili po ameriških mestih in se je začel mirno. Potem so odjeknili streli. Policija je sporočila, da so njihove kolege strelci pričakali v zasedi in na njih začeli streljati. Storilci so bili po navedbah policije ostrostrelci.

Protest je med drugim potekal tudi v v New Yorku, kjer so se protestniki najprej zbrali v Union Square Parku in od tam krenili na sever proti Harlemu. Spremljale so jih močne policijske enote in prišlo je do občasnih spopadov in aretacij. Protestniki so vzklikali gesla proti rasistični policiji in zahtevali pravico za umore.