Spletna pralnica možganov

Od povprečnega dijaka do morilskega džihadista

G.G.
27. 7. 2016, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob grozljivih zločinih se ljudje vprašajo, kakšna pošast je moral biti storilec, da je storil nekaj tako težko pojmljivega kot je umor. Mladenič, ki je duhovniku v predmestju Rouena prerezal vrat, se je rodil v Franciji in je še pred nekaj leti hodil v srednjo šolo, poslušal Rihanno in gledal serijo Simpsonovi.

Adel Kermiche se je spremenil po terorističnem napadu na tednik Charlie Hebdo.
Tiskovna agencija Amak, ki je povezana s skupino Islamska država (IS), je objavila posnetek, na katerem napadalca, ki sta v torek v cerkvi na severu Francije zajela talce in pri tem ubila duhovnika, prisegata zvestobo IS.

19-letni Adel Kermiche je staršema alžirskega porekla na svet privekal v mestecu Mont-Saint-Aignan. Bil je povprečen najstnik. Ukvarjal se je s športom, družil s šolskimi prijatelji, gledal ameriške serije. Njegova sestra je študirala medicino in je zaposlena kot zdravnica v Rouenu, njegov tri leta mlajši brat še obiskuje šolo.

»Bil mi je kot mlajši brat,« je za časnik Le Parisien povedal njegov sosed Christian, ki, tako kot drugi v soseski, ne more razumeti, kaj je Adela gnalo v objem islamskim skrajnežem. »Oprali so mu možgane,« je edini možni odgovor, ki ga najdejo.

Džihadistični pralni stroj

Maxime Hauchard se je radikaliziral s pomočjo spletne propagande Islamske države in nato odšel v Sirijo.

»Pralni stroj« džihadistov je pri Adelu začel delovati po napadu na prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo januarja lani. Njegova mama, po poklicu profesorica, pravi, da so se v tednih po terorističnem napadu začele spreminjati njegove navade. Vse pogosteje je zahajal v mošejo in materi »težil«, da ni prava muslimanka ter da sam ne more »prakticirati edine prave vere« v Franciji. Njegova mati je prepričana, da to niso bile Adelove besede, ampak mu jih je nekdo »položil« v usta.

Minevali so dnevi, tedni in meseci in Adel se je spremenil v fanatičnega pristaša morilskega islama. Francoski preiskovalci danes sumijo, da je imel nanj preko spleta velik vpliv francoski džihadist Maxime Hauchard, ki je v videoposnetkih teroristične skupine Islamska država nastopal kot rabelj.

Elektronska zapestnica ga ni ustavila

Lani je tako poskusil Kermiche dvakrat odpotovati v Sirijo, na bojišče k »bratom džihadistom«. Marca so ga zaustavili v Nemčiji, maja pa šele v Turčiji. Turške oblasti so ga deportirale v Francijo, kjer so ga obsodili na leto dni zapora. Marca letos je bil Adel izpuščen. Tožilec se je pritožil na odločitev sodišča, a ni uspel. Smrkavemu skrajnežu so dovolili, da je v hišnem priporu pri starših. Javnost še posebej razburja podatek, da je imel vsak dan med 8.30 in 12.30 prost izhod iz hiše. Že res, da je nosil elektronsko zapestnico, a to ni pomagalo, da bi mu preprečili grozljiv zločin – s pajdašem sta med mašo v cerkvi v bližini Rouena zajela talce in 86-letnemu duhovniku Jacquesu Hamelu prerezal vrat. Policija ju je nato ubila.