Kofetkanje ni pomagalo

Razkol v Združeni levici vse večji

Simon Rosc
7. 5. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Politične sile televizijskega obraza Združene levice so uperjene v združevanje vseh frakcij v eno stranko. A v IDS še vedno niso izpeljali kongresa, prav tako ni obrodilo sadov kofetkanje s Tomičevo in Hanžkom.

STA
Luka Mesec je poskušal zagate o združitvi reševati tudi na bolj neformalni način.

Mediaspeed
Odkar je Violeta Tomič prestopila v TRS, naj bi bila prekinjena komunikacija na relaciji DSD–TRS.

Bil je deveti april, ko se je v Krškem sestal kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS). Spomnimo, da se ni končalo lepo, da so se slišale grožnje, vpitje, da so celo po stenah zapele pesti. Mesec dni pozneje ni stanje še nič drugačno, še vedno si nasprotujejo, o novem kongresu, ki bi se moral zgoditi te dni, pa ni ne duha ne sluha.

RAZBURLJIVI KONGRES

Že tedni pred kongresom IDS so bili zelo burni. Mesca so nosili po zobeh, ker je prek medijev širil svoj pogled in piarovsko podpiral svojo idejo o združevanju vseh štirih frakcij Združene levice v enotno stranko. A stališče večine članov IDS ni bilo jasno razpoznavno vse do takrat, ko je ura na samem kongresu odbila dvanajst, ko je postajali vse bolj jasno, da večina nasprotuje predlogu Luke Mesca za združitev. Takrat se je, kot smo pisali prvi, odvilo nekaj nenavadnih manevrov, ki so bili po mnenju mnogih izpeljani načrtno, da so zagotovili nesklepčnost kongresa, in so ga tako morali razpustiti. Ob tem pa se je, po opisih Luke Mesca v pismu, ki ga je poslal članom IDS, zgodilo nekaj manevrov, ki jih gre pripisati čustvenemu pretiravanju.

KOFETKANJE NI OBRODILO SADOV

Luka Mesec je po naših informacijah že pred kongresom svoje ideje o združevanju ZL poskušal uresničiti tudi na mehek in precej skriven način. Tako naj bi Violeta Tomič, Matjaž Hanžek in Luka Mesec skupaj spili kar nekaj kavic, na katerih je po naših informacijah Mesec poskušal sugerirati, naj krotijo svoje Prekmurce, ki so odločno nasprotovali Mesečevim idejam. A kaj takega pač v danem trenutku, še posebej po tem, ko je Tomičeva prestopila v TRS, ni bilo mogoče.

IZOGIBA SE REALNOSTI

Matej Klarič
K naporom za združitev ni pretirano veliko doprinesel niti Matjaž Hanžek.

Po propadlem kongresu, ki se je zgodil 9. aprila, bi moral IDS sklicati nov kongres v roku meseca dni. A v teh dneh še vedno ni ne duha ne sluha o kakršnemkoli kongresu. K sklicu kongresa sili tudi sam statut stranke, v katerem v 28. členu najdemo tole: »Izredni kongres mora koordinatorica oziroma koordinator sveta sklicati tudi v primeru, da svojo funkcijo zaradi kateregakoli razloga preneha opravljati ena tretjina na kongresu izvoljenih članic ali članov sveta ali ena polovica članic ali članov izvršnega odbora stranke.«

To je ob dejstvu, da so vsem funkcionarjem mandati potekli in svoje poslanstvo zdaj opravljajo kot vršilci dolžnosti, nujno. Mesec naj bi v ozadju preigraval manever dopisnega kongresa, na katerem bi se volilo tudi funkcionarje. To naj bi si zvezdnik ZL želel predvsem zato, ker je prepričan, da ima precej več podpore med pasivnim članstvom, torej tistim, ki ne hodi na kongrese in ga pozna kot televizijski obraz, medtem ko aktivno članstvo, ki bi se udeležilo kongresa, naj ne bi bilo na njegovi strani. Hkrati pa naj bi se trudil kongres prestaviti na čas po poletju, ko se nadeja, da bo v IDS zanj bolj ugodna klima.