Med protesti in slavjem

Slavospev romantičnega Billa uradni predsedniški kandidatki

M.K./STA
27. 7. 2016, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z razglasitvijo delegatskih glasov Južne Karoline je Hillary Clinton na nacionalni konvenciji demokratske stranke dobila dovolj glasov, da postane prva predsedniška kandidatka katere od dveh večjih strank v zgodovini ZDA. Demokrati so pred osmimi leti pisali zgodovino s prvim temnopoltim kandidatom, sedaj so dodali še prvo kandidatko.

Profimedia
Torkov večer konvencije je z video sporočilom sklenila Hillary Clinton.

Proces razglasitve delegatskih glasov za enega ali drugega kandidata je začela zvezna kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, ki je gibanje nasprotnika Clintonove v tekmi za demokratsko nominacijo senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa označila za gibanje ljubezni, ki se ga ne da zaustaviti ali poraziti.

Večina je poudarjala raznolikost in države, ki imajo še kaj indijanskih plemen, so to posebej izpostavile. Najbolj glasno je bilo pri New Yorku, ki se je pohvalil, da tam stanuje nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ob njem pa tudi prihodnja predsednica ZDA Hillary Clinton.

Takrat so se prvič zares glasno v dvorani zaslišali vzkliki "Hillary!, Hillary!". Med objavo rezultatov so vsi hvalili Sandersa in njegovo kampanjo, vendar pa so prav tako vedno poudarili, da glasove oddajajo "naslednji predsednici ZDA".

Tako je storil tudi Sandersov Vermont, ki je glasove oddal zadnji mimo abecednega vrstnega reda, ko je Clintonova na živahni razglasitvi osvojenih delegatskih glasov v dvorani Wells Fargo že krepko presegla potrebno mejo 2383 glasov.

Nato je Sanders izpolnil pričakovanja in prosil, da se pravila konvencije suspendirajo oziroma se na rezultate pozabi in se Clintonovo razglasi za kandidatko z aklamacijo.

Dvorana je eksplodirala od navdušenja in Clintonova, ki bo nominacijo uradno sprejela z govorom ob koncu konvencije v četrtek, se je vpisala v zgodovino.

Konvencija se je nato nadaljevala z govori, pri čemer je glavna zvezda Bill Clinton.

Profimedia

Bill Clinton poskušal razbiti republikansko karikaturo svoje žene

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton je v torek spet delal tisto, kar mu gre najbolje od rok, čeprav je v govoru o svoji ženi in demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton na strankarski konvenciji v Philadelphii dejal, da je govoriti zabavno, vendar veliko težje delati in to je tisto, kar gre njej zelo dobro od rok.

Poslušalcem se je predstavil kot zbegani moški, ki si brez žene še čevljev ne bi znal zavezati. "Srečal sem dekle," je začel in opisal leto 1971, ko jo je opazil na univerzi Yale ter buljil vanjo, dokler ni pristopila in rekla, da naj se ji potem vsaj predstavi.

Clinton je opisal, kako je žena spremenila stranko zaradi vietnamske vojne, se preselila k njemu v Arkansas, kjer je predavala in začela s predšolskim programom za revne otroke. "Če bi sedeli tam kot jaz, skozi neštete pogovore ob večerji, bi se prepričali, da ženska ne zna mirovati, ampak nenehno išče načine za izboljšanje zadev," je dejal in zagotovil, da ne zna odnehati niti po porazih, iz katerih se nekaj nauči in prilagodi.

Profimedia
Clintonovo je z govorom podprla tudi igralka Meryl Streep.

"Prinašalka sprememb"

Za Clintonom je nastopila igralka Merly Streep, torkov večer konvencije pa je z video sporočilom sklenila kandidatka sama, ko se je zahvalila delegatom, da so razbili najvišji stekleni strop. "Morda bom prva predsednica ZDA, ampak ena od vas bo zanesljivo naslednja."

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je govorila o boju Clintonove za pravice žensk in za svet, v katerem jih ne bodo ugrabljali in prodajali, ampak bodo lahko neustrašne. "Če jim bo kdo rekel, da se tepejo kot punce, bodo lahko s ponosom odvrnile, da je to res."

Republikance razburja prihod na oder mater temnopoltih fantov, ki so padli pod policijskimi streli, Trumpa pa sta se najbolj lotila "Sanders" iz leta 2004 nekdanji guverner Vermonta Howard Dean ter nekdanja državna sekretarka Madeleine Albright.

Dean, ki je leta 2004 izgubil boj za nominacijo proti Johnu Kerryju, se je ob koncu govora v šali spet zadrl kot takrat, ko ga je znameniti krik stal nominacije, Albrightova pa je zatrdila, da je Trump že s svojo kandidaturo Ameriki naredil ogromno škodo in kaj bi bilo šele takrat, če bi prišel v Belo hišo. "Njegova zmaga bi bila veliko darilo Vladimirju Putinu," je dejala.

Profimedia
Protestnikom, ki podpirajo Bernija Sandersa, se je pridružila skupina okrog 1000 ljudi, ki je šla spet v hudi vročini od mestne hiše sedem kilometrov navzdol proti dvorani Wells Fargo.

Sandersovi delegati zavzeli novinarski šotor na konvenciji

Potem ko je senator iz Vermonta Bernard Sanders v dvorani Wells Fargo izrekel podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton, se je skupina njegovih delegatov in privržencev demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so posedli in več kot uro razlagali svojo pravico.

Trdili so, da je igra nameščena v korist Clintonove, ki je zmagala menda s prevarami, in izražali zvestobo senatorju, ki jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo ostalim demokratom v boju proti republikancu Donaldu Trumpu.

Demonstracije

Demonstracije so se nadaljevale tudi v bližnjem parku Franklina Delana Roosevelta, odkoder so protestniki spet skušali preplezati varnostno pregrado okrog celotnega kompleksa, ki poleg dvorane Wells Fargo zajema še dva ali tri športne stadione in ogromna parkirišča. Najbolj prizadevnim so policisti izpolnili željo in jih aretirali.

Tem protestnikom se je zvečer pridružila skupina okrog 1000 ljudi, ki je šla spet v hudi vročini od mestne hiše sedem kilometrov navzdol proti dvorani Wells Fargo. V njej so bili nasprotniki policijskega nasilja, organizacija pohoda pa je bila zanimiva. V prvih vrstah so lahko hodili le temnopolti in "rjavi", belci pa so morali hoditi na začelju, kot nekoč obratno v sredstvih javnega prevoza v času rasne segregacije.