Akin Öztürk

Turški general ni priznal sodelovanja pri poskusu državnega udara

J.P./STA
18. 7. 2016, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turški general v priporu Akin Öztürk na današnjem zaslišanju pred sodiščem v Ankari ni priznal sodelovanja pri poskusu državnega udara. Nekateri turški mediji so pred tem sicer poročali o njegovem priznanju, a so kasneje svoje poročanje preklicali. Sodišče naj bi odločalo o podaljšanju pripora za Öztürka in 26 drugih generalov in admiralov.

Akin Öztürk

"Nisem oseba, ki je načrtovala ali vodila udar. Kdo ga je načrtoval in usmerjal, ne vem," je dejal nekdanji vodja turških letalskih sil, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta. Tako identiteta vodje petkovega spodletelega vojaškega udara ostaja neznana.

Skupaj s 26 drugimi generali in admirali Öztürka sumijo poskusa prevrata obstoječih oblasti in načrtovanja uboja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nekateri turški mediji so pred tem poročali, da je nekdanji vodja turških letalskih sil priznal sodelovanje pri poskusu državnega udara, a so svoje poročanje kasneje preklicali.

Mediji so objavili tudi njegove fotografije s sodišča, na katerih je videti utrujen in okrvavljen, ima pa tudi obvezano uho.