Pokol v Nici

Povezava med napadalcem in IS še ni potrjena

J.P./STA
18. 7. 2016, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes dejal, da preiskovalci še niso potrdili povezave med napadalcem iz Nice in terorističnimi mrežami, vključno s skupino Islamska država, ki je v soboto prevzela odgovornost za četrtkov napad v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi.

Mohamed Bouhlel je bil biseksualno usmerjen, na vero pa se je požvižgal.

"Način delovanja popolnoma ustreza sporočilom IS," je dejal Cazeneuve. "Ne moremo izključiti možnosti, da je neuravnovešen in nasilen posameznik v danem trenutku, potem ko se je hitro radikaliziral, izvedel ta grozen zločin," je dodal.

Izkazal  interes za skrajno džihadistično gibanje

Pariški tožilec Francois Molins pa je danes dejal, da je napadalec nedavno izkazal očiten interes za skrajno džihadistično gibanje. Kot je še dejal, je preiskava doslej razkrila, da je napadalec na spletu iskal informacije o terorističnem napadu na nočni klub v ameriškem Orlandu in v pariškem predmestju Magnanvile, kjer sta bila minuli mesec ubita policista.

Facebook
Mohamed Bouhlel

Po 1. juliju je napadalec na spletu tudi iskal podatke o "strašni, usodni nesreči", na računalniku pa je tudi imel podobe nasilja, povezanega s skrajnim islamom. Preiskovalci so tudi ugotovili, da si je osem dni pred napadom pustil rasti brado, ljudem pa pojasnil, da je ima njegova brata verski pomen. Po navedbah Mollinsa je napadalec pil alkohol, jedel svinjino, jemal mamila in bil vpleten v "razuzdano spolno dejavnost". Tožilec je še ocenil, da je šlo pri napadu v Nici za naklepni napad.

Odgovornost prevzela IS

Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel je v četrtek zvečer v središču Nice z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v množico ljudi, ki je bila na praznovanju francoskega državnega praznika. Ubitih je bilo 84 ljudi, okoli 300 je ranjenih, številni huje.

Odgovornost za napad je v soboto prevzela IS, napadalec pa doslej francoskim obveščevalnim službam ni bil znan. Po napadu so pridržali šest ljudi.

V Franciji od sobote velja tridnevno žalovanje, žrtev pa so se danes opoldne spomnili z minuto molka.