Svet

Vrh Nata bo v Bruslju

G.G./STA
9. 7. 2016, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Varšavi sporočil, da bo naslednji vrh Nata prihodnje leto na novem sedežu zavezništva v Bruslju.

Profimedia
Jens Stoltenberg

"Veselimo se ponovnega snidenja v letu 2017 na našem novem sedežu v Bruslju," je dejal Stoltenberg na novinarski konferenci po današnjem drugem zasedanju voditeljev zavezništva.

Novi sedež Nata bo v futurističnih zgradbi s steklenim pročeljem nedaleč od trenutnega sedeža na obrobju Bruslja blizu mestnega letališča. V novi zgradbi, ki bo stala okoli milijardo evrov, bodo domovali celoten upravni aparat Nata ter pisarne 28 držav članic in partnerskih držav.

Stoltenberg je ocenil, da je bil dvodnevni vrh v Varšavi uspešen. Članice zavezništva so na njem potrdile enotnost nasproti vse agresivnejši Rusiji, ki jih je pred dvema letoma presenetila z intervencijo v Ukrajini. Vrh se zaključuje prav z razpravo o Ukrajini, na katero so voditelji Nata povabili predsednika te države Petra Porošenka.

Kot je še povedal Stoltenberg, so se voditelji danes dogovorili tudi za začetek usposabljanja iraških varnostnih sil v Iraku, medtem ko je doslej to potekalo samo v Jordaniji. Nato bo v prihodnje uril lokalne enote na južnem obrobju zavezništva, ker je to učinkovitejše kot pošiljanje lastnih sil. "Bolje preprečevanje kot posredovanje," je poudaril Norvežan.

Nato bo prav tako vzpostavil novo pomorsko misijo v Sredozemskem morju Sea Guardian proti tihotapcem ljudi, pri čemer bo sodeloval z operacijo EU Sophia.