Domobranstvo

Pozivajo, naj se državljani oborožijo tudi s hladnim orožjem

G.G./STA
9. 7. 2016, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Češkem so ustanovili Nacionalno domobranstvo, katerega prva naloga je, da "državo obrani pred množičnim prihodom islamskih imigrantov". Češki dnevnik Lidove noviny je poročal, da ima organizacija že 90 podružnic, kjer je dejavnih okoli 2500 članov. Večina podružnic je v Pragi, Ostravi ter osrednji Češki.

František Krejča

"Kdo si želi barviti svet, lahko gre v Azijo ali Afriko. Nasprotniki migracij si tudi želijo barviti svet, a ne tukaj. Tukaj je Češka Češka in tako mora tudi ostati," je na spletni strani Nacionalnega domobranstva zapisal eden od voditeljev, sicer etnograf in nekdanji televizijski novinar František Krejča.

Podjetnica in prav tako ena od vodilnih članov Nela Liskova je češke politike posvarila, da bo "narod stvari sam vzel v roke", če vlada ne bo ukrepala. Vodilni član omenjene organizacije je tudi nekdanji vojaški zdravnik in pripadnik več misij češke vojske v tujini, podpolkovnik Marek Obrtel. Vodstvo organizacije je svojim članom tudi svetovalo, naj se zakonito oborožijo; poleg strelnega orožja tudi s hladnim orožjem.

Češki strokovnjak za varnost in nekdanji šef češke vojaške obveščevalne službe Andor Sandor je že posvaril pred dejavnostmi Nacionalnega domobranstva. Po njegovi oceni gre za zelo nevaren trend. "Ne smemo dopustiti, da bi se možje, ki niso v vojski, v gozdovih igrali vojake," je dejal.