Usposabljanje varnostnih sil

Voditelji Nata: "Afganistan ni sam"

D. B./STA
9. 7. 2016, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Voditelji držav članic zveze Nato so se danes na vrhu v Varšavi dogovorili za nadaljevanje usposabljanja afganistanskih varnostnih sil do konca leta 2017 in financiranja teh sil do konca leta 2020, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Kot je ocenil, so razmere v Afganistanu še vedno nestabilne.

Reuters
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg

"Afganistan se še vedno sooča z resno nestabilnostjo in nasiljem. Zato je naše sporočilo jasno: Afganistan ni sam in naše zaveze so dolgoročne," je dejal Stoltenberg na novinarski konferenci po današnjem prvem zasedanju voditeljev zavezništva, na katerem sta se jim pridružila afganistanski predsednik Ašraf Gani in izvršni vodja Abdulah Abdulah.

Stoltenberg je napovedal, da bo število pripadnikov Natovih enot, ki sodelujejo v misiji za usposabljanje afganistanskih varnostnih sil Odločna podpora, tudi v prihodnjem letu ostalo pri približno 12.000. Prav tako bo zavezništvo nadaljevalo financiranje afganistanskih varnostih do konca leta 2020 z okoli petimi milijardami dolarjev na leto.

Levji delež - 3,5 milijarde dolarjev - prispevajo ZDA, preostale zaveznice pa so za prihodnje leto zbrale skoraj milijardo, je povedal Stoltenberg.

Prvi mož Nata je tudi povedal, da so se voditelji zavezništva strinjali, da je treba v odnosih z Rusijo ohraniti enotno politiko odvračanja in dialoga.

"Glavno sporočilo je, da je zavezništvo enotno, da stojimo skupaj," je Stoltenberg odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj so voditelji na delovni večerji v petek zvečer sklenili glede Rusije.

"Zelo sem vesel, kako močno je to sporočilo v Natu in kako enotni smo za tem sporočilom. Enotno sporočilo z večerje je, da naš odnos temelji na obrambi in dialogu," je poudaril.

Voditelji Nata so prvi dan srečanja v Varšavi potrdili krepitev vojaške navzočnosti na vzhodnih mejah zavezništva, s čimer želijo odvrniti vse agresivnejšo Rusijo. Nato bo tako prihodnje leto v tri baltske države in Poljsko napotil štiri večnacionalne bataljone z okoli 4000 vojaki.