Domobranska zastava

Kdo je na spornih fotografijah?

Mirjana Martinovič
9. 7. 2016, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na facebooku je anonimna skupina Slovenski partizani pred kratkim objavila nekaj fotografij, s katerih je razvidna skupina mladih, ki se je z domobransko zastavo fotografirala v Novem mestu, med drugim v parkirni hiši Portoval, kjer so že nekaj časa sovražni grafiti.

Facebook
Ena od spornih fotografij, iz ozadja je razvidno, da je bila posneta v Novem mestu. Kdo je na fotografijah, ostaja neznanka.

»Gre za skupino iz Novega mesta in njene okolice, v kateri naj bi bili večinoma člani podmladka SDS,« so med drugim zapisali neznani avtorji in spomnili tudi na nacistične grafite in molotovko, odvrženo v vrata Narodnega doma.

Očitke zavračajo

Ker gre za precej hude obtožbe, smo za odziv prosili novomeški podmladek stranke SDS. »Iz objavljenih fotografij na povezavi, ki ste nam jo posredovali, je sicer razvidno zgolj to, da se je skupina mladih srečala v Novem mestu, ni pa razvidno, kdo so osebe na teh fotografijah. Če bi ugotovili, da so se na takšnem srečanju znašli tudi člani Slovenske demokratske mladine Novo mesto, bi se z njimi pogovorili in v primeru kršitev statuta stranke ustrezno ukrepali,« sta v skupni izjavi zapisala predsednik in podpredsednica SDM Novo mesto, Gregor Lindič in Maja Bašelj, ter dodala: »Razen zapisa neznanega avtorja na facebook strani Slovenski partizani, kjer so, kot je razvidno, sovražno nastrojeni proti osebam, skupinam iz desne politične opcije, v tem trenutku nič ne nakazuje na povezavo s SDM Novo mesto. Z enako mero gotovosti bi lahko trdili, da so na fotografiji člani kakšnega drugega strankarskega podmladka ali mladi člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB.«

Grafitov, ki so v parkirni hiši ob stadionu, nista komentirala, ker z njimi nista seznanjena.