TTIP

Celje in Maribor prva pri nas

Matej Klarič
9. 7. 2016, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Maribor je postal druga občina, ki je razglasila prosto območje TTIP v Sloveniji. Tako se je pridružil Celju, ki je že pred tem sprejel podoben sklep. S tem sta se mesti pridružili ostalim evropskim prestolnicam, ki so že storile podoben korak.

Profimedia
Protestnica proti TTIP

Po vsej Evropi se različna civilna družbena gibanja, organizacije, sindikati in tudi politične stranke zbirajo v svojem nasprotovanju tajnim sporazumom, kot sta TTIP in Ceta.

V nameri, da bi ustavili sporazum, so se začela po vsej Evropi ustanavljati območja, na katerih ne želijo, da sporazum TTIP začne veljati. Tako je v Evropi nastalo že prek 1800 območij, na katerih so lokalne oblasti sprejele območje prosto TTIP. Med podpisnicami so celo mesta, kot so Barcelona, Cologne, Milan, Dunaj, Amsterdam in Solun. Kot pravijo na spletni strani, je s sporazumi ogrožena njihova zmožnost uporabe javnih sredstev, priprave pravil in pomoči ljudem v temah, kot so zdravje, okolje, stanovanja, prehranska varnost, razvoj lokalnega okolja ... »Zgroženi smo nad dejstvom, da bodo ti sporazumi zmanjšali politične zmožnosti in omejili možnost javne izbire,« so še zapisali.

Google Maps
V Evropi je že prek 1800 lokalnih oblasti sprejelo, da so območja brez TTIP.

Celje prvo pri nas

Na svoji spletni strani so navedli celo mesta brez TTIP, ki si jih lahko posamezniki ogledajo. Med 13 posebej izpostavljenimi je tudi Celje, 28. junija so namreč tamkajšnji mestni svetniki izglasovali, da bo Celje postalo prvo prosto območje TTIP v Sloveniji. Predlog je dobil 16 glasov, sedem pa jih je nasprotovalo. Med njimi svetniki SDS in del iz SD. Tudi Maribor je v četrtek brez glasu proti v mestnem svetu s 24 glasovi sprejel, da je območje brez TTIP.

Tovrstne akcije sicer nimajo pravne velja, imajo pa toliko večji simbolni pomen in še dodatno kažejo, da ljudje po vsej Evropi množično nasprotujejo predlaganim sporazumom.