Odgovor Rusiji

Slovenija pošilja vojake v Latvijo

T.L./STA
8. 7. 2016, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nato potrdil napotitev štirih bataljonov na Baltik in Poljsko.

Profimedia
Skupaj bo na vaji, ki bo tekla do 17. junija, sodelovalo 31.000 vojakov tako iz zaveznic kot tudi partnerskih držav.

Voditelji zveze Nato so danes na vrhu v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Nato s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija.

Stoltenberg je na novinarski konferenci pojasnil, da bo šlo za robustne večnacionalne bataljone, ki bodo v omenjene štiri države napoteni prihodnje leto in se bodo redno izmenjavali.

Napad na eno zaveznico je napad na celotno zavezništvo

Bataljoni "izkazujejo moč čezatlantskih vezi in dajejo jasno vedeti, da bi bil napad na eno zaveznico napad na celotno zavezništvo", je poudaril prvi mož Nata.

Potrdil je, da bodo ZDA prevzele poveljevanje bataljonu na Poljskem, Velika Britanija v Estoniji, Kanada v Latviji in Nemčija v Litvi.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes napovedal, da bodo ZDA na Poljsko napotile okoli 1000 vojakov, britanski obrambni minister Michael Fallon pa je sporočil, da bo njegova država napotila 500 vojakov v Estonijo in 150 na Poljsko. Prispevke so po besedah Stoltenberga napovedale vse države članice.

Slovenija pošilja 30 vojakov

Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija prispevala vod s 30 vojaki za bataljon pod kanadskim poveljstvom v Latviji.

Stoltenberg je tudi povedal, da je Nato od ZDA prevzel poveljstvo in nadzor nad protiraketnim ščitom, ki ga postavljajo v Evropi. "Danes smo razglasili začetno operativno zmogljivost Natovega protiraketnega obrambnega sistema," je povedal.

To pomeni, da so ameriške vojaške ladje, nameščene v Španiji, radar v Turčiji in prestrezna baza v Romuniji zmožni delovati skupaj pod Natovim poveljstvom in nadzorom, je pojasnil Stoltenberg.

Ob tem je ponovno zatrdil, da je protiraketni sistem namenjen zgolj obrambi in zasnovan kot ščit pred napadi "zunaj evro-atlantskega območja". Po njegovih besedah torej ne predstavlja grožnje ruski zmožnosti strateškega jedrskega odvračanja.

Voditelji Nata, med njimi premier Miro Cerar, bodo zasedanje nadaljevali ob delovni večerji, ki se je bodo udeležili tudi premierja Finske in Švedske ter predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Donald Tusk in Jean-Claude Juncker.

Zunanji ministri zavezništva, med njimi slovenski Karl Erjavec, so se danes sestali s kolegom iz Gruzije, na delovni večerji pa bodo z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini razpravljali o spodbujanju stabilnosti in sodelovanju z unijo.