Polil se je z bencinom in zažgal

Pred samovžigom skoraj do smrti z motiko ranil človek

Gabrijel Toplak
9. 7. 2016, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preden se je moški iz Spuhlje odločil za svoje dejanje, je o namenu obvestil tudi policiste. Še več, o samovžigu je domačinom govoril že tisti popoldan pred dejanjem, vendar ga ti naj ne bi jemali preveč resno. Pred leti naj bi skoraj do smrti z motiko ranil človeka, ki je delal na svoji njivi.

Street View
Pred ptujsko mestno hišo se je odvijala prava drama, ki sta jo uspešno rešila pogumna policista.

Noč na četrtek v najstarejšem mestu v državi je za mnoge občane minila povsem mirno, a se je v strogem centru mesta pred stavbo Mestne občine Ptuj odvijala prava drama, kot smo je zaenkrat navajeni več ali manj zgolj iz filmov. Neznani moški se je namreč polil z bencinom in zažgal, a še preden je to storil, je o svojem namenu obvestil policiste.

Storilčev sokrajan:

»Slišal sem, da naj bi ga oseba, ki jo je udaril z motiko, zdaj tožila za okoli 300.000 evrov, in to bi morda lahko bil eden od razlogov za poskus samovžiga.«

Anonimna prijava

Višji policijski inšpektor II Bojan Kitel, sicer vodja službe direktorja na Policijski upravi (PU) Maribor, je sporočil, da je Operativno-komunikacijski center PU Maribor nekaj minut čez eno uro zjutraj napotil patruljo Policijske postaje Ptuj pred tamkajšnjo mestno občino na Mestnem trgu 1. »Prejeli so anonimno prijavo moškega, ki je povedal, da se nahaja pred občinsko stavbo in da se je polil z bencinom ter se bo zažgal. Nekaj minut kasneje, ob 1.12, je ponovno poklical neznani moški, ki je povedal, da je že polit z bencinom,« je pojasnil Kitel.

Vonj po bencinu

Ptujska policista sta na kraju ugotovila, da na stopnicah pred občino res sedi neznani moški, ob katerem je bila postavljena PVC-posoda, črne barve, pa tudi okolica stopnišča je zaudarjala po bencinu. »Neznanec je ob njunem približevanju pričel vpiti, naj se mu ne približujta, ker se bo vžgal. Policista sta se mu začela taktično približevati ter ga besedno umirjati. Opazila pa sta, da neznani moški v desni roki drži vžigalnik. Sprva sta obstala in se z njim začela pogajati ter mu izmenično ukazovala, naj odvrže vžigalnik. Kljub pozivanju tega ni storil, ampak ga je prižgal, prislonil k telesu in vžgal svoja oblačila. Policista sta stekla do njega ter ga obvladala z uporabo prisilnih sredstev. Potrebovala sta reševalno vozilo, saj je imel moški na levi roki štiri ožganine, pozneje pa je bil odpeljan na zdravljenje v Psihiatrično bolnišnico Ormož,« je intervencijo pojasnil Kitel in poudaril, da sta policista s svojim hrabrim, požrtvovalnim ter pravočasnim ukrepanjem, ki je temeljilo na pogumu in odločenosti, da rešita življenje, izpostavila svoji življenji in zdravje. Zato bodo oba predlagali za podelitev medalje policije za hrabrost. Na kraju so bili tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, po besedah poveljnika Primoža Korošaka so predvsem poskrbeli, da so nevtralizirali površino in stopnišče, polite z bencinom.

Facebook
Moški, ki ima duševne težave, živi v skromnih razmerah v hiši s svojo mamo.

Policista bodo njuni sodelavci za hrabro, požrtvovalno in pravočasno ukrepanje predlagali za podelitev medalje policije za hrabrost.

Posebnež iz Spuhlje

Izvedeli smo, da je 40-letni P. R. (ime hranimo v uredništvu) iz bližnje Spuhlje pri Ptuju, kjer se ga je pred nekaj leti prijel vzdevek Pero motka. »Fant ima težave s psiho in živi v skromnih razmerah v hiši s svojo mamo. Večkrat se je že zdravil. Oba z mamo sta tudi brezposelna,« je pojasnil Spuheljčan, ki se ne želi javno izpostaviti. Še posebej ne, ker naj bi Peter, ki ima tudi brata in sestro, pred leti že storil kaznivo dejanje, zaradi katerega je bil v zaporu. »Vaščana, ki je delal na njivi, je tako udaril z motiko, da ga je skoraj ubil. Od tod vzdevek Pero motka,« je dejal.

Z bencinom se je polil pred mestno hišo

Iz Mestne občine Ptuj so za Svet24 sporočili, da je moški grozil s samovžigom iz osebnih razlogov, indicev za takšno dejanje pa prej ni bilo zaznati. Z bencinom se je polil na stopnicah, kjer je vhod v mestno hišo, zato so bile v intervenciji aktivirane pristojne službe, kot so policija, gasilci in reševalci.

Z napovedjo, da se bo 40-letnik polil z bencinom in vžgal, pa naj bi krajane Spuhlje seznanjal že v sredo popoldne. V enem od tamkajšnjih gostinskih lokalov naj bi se hvalil, da se bo še isti večer zažgal, a ga ni nihče jemal resno in so se mu smejali. »Posebnih motivov naj ne bi imel, saj vseeno ni bil takšen, da bi kje izsiljeval. Slišal pa sem, da naj bi ga oseba, ki jo je udaril z motiko, zdaj tožila za okoli 300.000 evrov, in to bi morda lahko bil eden od razlogov za poskus samovžiga,« je sklenil domačin. Iz Splošne bolnišnice Ptuj so včeraj sporočili, da moški ni bil prepeljan v njihovo bolnišnico, iz Psihiatrične bolnišnice Ormož pa, da varujejo osebne podatke pacientov, zato jih, žal, ne morejo posredovati.