Smrtno nevarno

VIDEO: Tako lahko Ikeina omarica ubije otroka

T.L.
29. 6. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pozor: omarice so še vedno na prodaj v naših sosednjih državah.

Youtube
Nevarne Ikeine omarice.

Pohištveni gigant Ikea (zaenkrat le) z ameriškega tržišča umika omarice priljubljene serije MALM, ki so v zadnjih dveh letih povezane s smrtjo treh malčkov v ZDA. Kako omarice lahko ubijejo malčke, kažejo tudi serije posnetkov, ki so se zdaj znašle na svetovnem spletu.

Posnetki kažejo, kako lahko omara pokoplje otroka, če ni pravilno pritrjena na steno. Mama umrlega dveletnega dečka Currena Collasa je dejala, da ni vedela, da mora biti omarica pričvrščena na zid. Februarja 2014 je deček končal pod prevrnjeno Ikeino omarico s šestimi predali, mama pa ga je našla, ko je vstopila v sobo zato, da bi ga preoblekla. Mati je zaradi nesreče sprožila tožbo proti Ikei.

www.ikea.com/us
Omarice, ki jih Ikea umika.

Camden Ellis (2) je umrl štiri mesece kasneje, ko se je nanj prevrnila omarica s tremi predali, medtem ko je 22 mesecev star Theodore “Teddy” McGee na isti način umrl februarja letos. Deček je umrl že potem, ko je Ikea leta 2015 izdelek že skušala popraviti in narediti bolj varnega.

V ZDA je ameriška pravnica in senatorka slovenskega rodu Amy Jean Klobuchar ena od ostrejših zagovornic prepovedi in umika omenjenih omaric, ki so poleg omenjenih smrti povezani tudi z 41 poškodbami.

Še vedno v prodaji pri naših sosedih

V Ikei so se zdaj odločili, da z ameriškega tržišča umaknejo serijo omaric MALM, saj, kot zapišejo, so lahko - če niso pravilno nameščene - nestabilne in  nevarne. Prosijo vse, ki imajo omenjene omarice (prodali so jih 29 milijonov), da jih odstranijo iz sob. Nevarne omarice pa Ikea še prodaja po drugih državah, našli smo jih tudi še v prodaji v Ikeinih trgovinah v naših sosednjih državah (Italija, Avstrija, Hrvaška).