Dobrodošlica

Brazilska policija turistom: »Dobrodošli v peklu«

G.G.
29. 6. 2016, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru si najmanj želijo širjenja novic o uličnem kriminalu, ki ga je že tako preveč. Zato jih je protest policistov in gasilcev ter njihovo sporočilo še posebej vznejevoljilo.

Imgur
Policisti pozdravljajo turiste na letališču v Riu de Janeiru.

»Dobrodošli v peklu,« se je lahko bralo na plakatu, s katerimi so policisti in gasilci v ponedeljek pozdravljali potnike na letališču Galeao v Rio de Janeiru. »Policisti in gasilci ne dobijo plač. Kdorkoli bo prišel v Rio de Janeiro ne bo varen,« je še pisalo na plakatu.

Zakaj takšno sporočilo? Plače policistov in gasilcev zamujajo, primanjkuje pa jim tudi osnovnih delovnih sredstev, kot sta gorivo ali toaletni papir. Predstavnik za stike z javnostmi policije v Riu je dejal, da so razmere obupne. »Vladna prioriteta so olimpijske igre, naša pa so ljudje,« je razložil tiskovni predstavnik policije in dodal, da bodo vztrajali pri zahtevi o izplačilu plač in izboljšanju delovnih razmer. Če vlada ne bo izpolnila svojih obljub, ne bodo mogli zagotavljati varnosti med olimpijskimi igrami.

Guverner Ria Francisco Dornelles je ob tem dejal, da je zvezna vlada obljubila okoli 800 milijonov evrov sredstev za policiste. Dobili naj bi jih še pred začetkom olimpijskih iger.