Narodnost

Kdo so žrtve terorističnega napada v Istanbulu?

G.G./STA
29. 6. 2016, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Narodnosti vseh žrtev torkovega terorističnega napada na letališču Atatürk v Istanbulu, ki je zahteval 41 življenj, še niso znane. Doslej so turške oblasti sporočile, da sta med umrlimi tudi državljana Irana in Ukrajine. Med 147 ranjenimi je sicer še pet Irancev, eden pa je v kritičnem stanju.

Savdska Arabija je že pred tem sporočila, da je med ranjenimi tudi sedem Savdijcev, rusko zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da je med ranjenimi en ruski državljan.

Slovensko zunanje ministrstvo je že ponoči sporočilo, da po dosedanjih uradnih podatkih turških oblasti med žrtvami in ranjenimi ni slovenskih državljanov.

Letališče Atatürk je sicer ponovno odprto, možne pa so odpovedi letov, preusmeritve na druga turška letališča ali zamude, so še opozorili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Napad so okoli 22. ure po lokalnem času (21. ure po srednjeevropskem času) izvedli trije samomorilski napadalci, ki so na terminalu za odhode začeli najprej streljati iz avtomatskega orožja po turistih, nato pa so se razstrelili. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, je pa turški premier Binali Yildrim s prstom že pokazal na džihadistično skupino Islamska država (IS).

Mednarodno letališče Atatürk je sicer največje letališče v Turčiji in eno največjih v Evropi. Lani je preko letališča, ki ga sestavljajo terminali za mednarodni promet, notranje lete in tovorni promet, šlo skoraj 61 milijonov potnikov in 1,4 milijona ton tovora. Poskrbeli so za več kot 447.000 poletov. Število potnikov se je od leta 2010, ko so jih našteli okoli 32 milijonov, praktično podvojilo.