Mamićev klan

"Šefa" hrvaškega nogometa preiskujejo tudi v Švici

G.G./STA
29. 6. 2016, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Švicarsko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti prvemu podpredsedniku izvršnega odbora Hrvaške nogometne zveze (HNS) in svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in "njegovemu klanu" zaradi suma fiktivnih izplačil, ki so povezana s transferji nogometašev, korupcijo in pranjem denarja.

M24 / Grega Wernig
V Švici poteka preiskava proti Zdravku Mamiću in z njim povezanimi osebami že več kot pol leta.

Švicarski kriminalisti so sprožili preiskavo, potem ko je Hrvaška zahtevala mednarodno pravno pomoč v postopku proti Zdravku Mamiću. Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je obtožil Mamića, njegovega brata in sina Zorana Mamića in Maria Mamića ter še nekatere osebe, da so odtujili denar iz Dinama preko off shore podjetij, ki so bila registrirana v različnih državah in davčnih oazah, vključno s Švico.

Švicarske oblasti niso samo posredovale zahtevane informacije Hrvaški, temveč so tudi same ugotovile, da imajo podlago za lastno preiskavo, piše danes Jutarnji list. Glavna tožilka kantona Obwalden Esther Omlin je potrdila, da preiskava proti Zdravku Mamiću in z njim povezanimi osebami poteka že več kot pol leta.

Sporne prodaje nogometašev

Pod drobnogledom švicarskih kriminalistov je predvsem podjetje, ki je registrirano v Alpnachu v kantonu Obwalden. Švicarsko tožilstvo ni želelo objaviti imena podjetja, a Jutarnji list trdi, da gre za off shore družbo Rasport Managment AG, ki jo vodi Mario Mamić.

Navaja, da so preko Rasport Managmenta vodili domnevno sporne posle posredovanja pri prodaji več igralcev. To so bili Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Georg Koch, Boško Balaban in Ivica Vrdoljak.

Uskok je zahteval tudi podatke o podjetju Onegoal Limited iz Züricha, zaradi sumljivega posredovanja pri prodaji Tina Jedvaja. Podjetje naj bi tudi vodil Mario Mamić.

Švicarsko tožilstvo bo prihodnji mesec zaslišalo priče, do konca avgusta pa naj bi sklenili preiskavo, ko bo tudi znano več podrobnosti o njenih izidih, napoveduje zagrebški časnik.

Tarče huliganov

O preiskavi je poročal tudi Neue Luzerner Zeitung, ki omenja Zdravka Mamića in njegov klan kot tarče huliganskih napadov na tekmi evropskega nogometnega prvenstva v Franciji med Hrvaško in Češko.

Zaradi nasilne prekinitve tekme, ki je potekala 17. junija v Saint-Etiennu je hrvaška policija sprožila preiskavo proti 14 osebam iz Pulja, Splita, Šibenika in Osijeka. V priporu je za mesec dni končalo deset oseb. Za enega prijetega navijača so vložili zahtevo za pripor, tri pa še iščejo, je v torek objavil hrvaški minister za notranje zadeve, ki opravlja tehnične posle, Vlaho Orepić.